Basisonderwijs

Knoal! 2

Klik op de foto voor een groter voorbeeld.

Project Knoal!

Speciaal voor het basisonderwijs is er het lesprogramma Knoal! Met dit lesprogramma gaan de leerlingen op ontdekkingstocht door hun eigen woonomgeving, waarbij het Stadskanaal de ‘blauwe draad’ vormt.

Het is ingedeeld in 4 niveaus. Er is lesmateriaal voor groep 1-2, groep 3-4, groep 5-6 en groep 7-8 waardoor het programma zich prima leent als basis voor projectweken voor de hele school, maar ook per groep gedurende het jaar kan worden uitgevoerd.

De basis voor het project wordt gevormd door 4 vertelplaten, met als thema’s kanaalgraven en vervening; het dagelijks leven rond 1900, aardappelmeel en strokarton en het Stadskanaal nu (natuur en recreatie). Behalve voor de geschiedenis is er ook aandacht voor reken- en taalopdrachten rondom het thema Knoal!, muziek, drama en beeldende kunst. Bovendien worden er suggesties gedaan om het lesprogramma uit te breiden met een Beeldend Kunstenaar In de Klas (BIK). Het Streekhistorisch Centrum heeft relaties met diverse kunstenaars in de regio die speciaal voor Knoal! eigen projecten hebben ontwikkeld.

Naast deelname aan het project kunnen scholen ook los daarvan allerlei materialen lenen om de eigen lessen omgevingsonderwijs mee te verlevendigen. Denk daarbij aan turf, turfgraversgereedschap, ouderwetse huishoudelijke voorwerpen of een presentatie met oude foto’s en voorwerpen door een van onze ervaren medewerkers bij u in de klas.

Neem voor meer informatie of het bestellen van het lesmateriaal contact met ons op via 0599-612649 of per mail.