Nu te zien:

Schilderij door K.J. van Beekum voorstellende de Ceresstraat met zicht op de watertoren

 

Schilderijen van K.J. van Beekum in Streekhistorisch Centrum

t/m 31 mei 2024

In de wisselkamer toont het SHC momenteel een aantal werken van de veelzijdige kunstenaar Karl Jakob van Beekum. 

Hij is in Stadskanaal vooral bekend van zijn beeld De Knoalster Lorelei langs de Hoofdstraat in Stadskanaal, maar ook door de vele schilderijen van onder andere Stadskanaalster straatgezichten. Deze schilderde hij met name tussen 1962 en 1984. Op de tentoonstelling die nu in het SHC te zien is, zijn behalve schilderijen met herkenbare locaties in Stadskanaal ook enkele stillevens te zien, die nog niet eerder aan publiek werden getoond. Deze werken komen uit een recente bruikleen van een particulier en worden aangevuld met schilderijen die het SHC al van Van Beekum in bruikleen had uit andere collecties.

 

Crowdfundingactie voor restauratieproject panorama’s Van Beekum:

Doneer hier!

 
Op 14 november 2023 zijn twee panorama’s van Stadskanaal, geschilderd door oud-tekenleraar Karl Jakob van Beekum, door SG Ubbo Emmius over gedragen aan het SHC.

De panorama’s laten de Hoofdstraat in Stadskanaal in resp. 1961 en 1973 zien. Ze zijn echter in slechte staat en om ze te restaureren is een crowdfundingactie gestart door een werkgroep, bestaande uit Harry Kiewiet, Jan Börger, Jannette Nijhof-Keizer, Hilda Top-Venema (allen oud-leerlingen) en Jan Wilpshaar (oud-docent geschiedenis). Zij hebben een plan gemaakt om het SHC te helpen met het herstellen van de panorama’s.

Kunstenaar Geert Schreuder uit Onstwedde voert, samen met Arie Nijhof, het restauratiewerk uit. Het herstel zal ongeveer € 2000,- kosten; dat is voor het restaureren en de presentatie van de beide sets panelen en natuurlijk hoort er, als alles klaar is, een klein feestje bij, voor de mensen die de actie gesteund hebben. Scroll naar beneden voor wat foto’s van de voortgang van de restauratie.
 
 
Wilt u deze actie ook steunen, dan kunt u een bijdrage overmaken
of zelf op rekeningnummer NL04 RABO 0482 4116 35 ten name van St.  Streekhistorisch Centrum Stadskanaal. Vermeld bij de donatie wel even uw naam en email-adres, dan kunnen we u per mail op de hoogte houden van de stand van zaken.
Het SHC is erkend als culturele ANBI; een gift is onder voorwaarden aftrekbaar van de belasting.

Ook zoekt het SHC nog oud-leerlingen die samen met Van Beekum aan de schilderijen gewerkt hebben. Het SHC is benieuwd naar verhalen over het ontstaan. Werden de panorama’s gemaakt vanaf foto’s? Waar werd er gewerkt? Hoe lang duurde het werkproces? Wat voor verf werd er gebruikt? Heb je een verhaal over of herinneringen aan het maken van de schilderijen? Meld je dan bij Helen Kämink van het SHC: info@streekhistorischcentrum.nl

 

 Karl van Beekum werd in 1914 in Rotterdam geboren en volgde daar de Academie voor Beeldende Kunsten. Hij haalde er ook zijn onderwijsbevoegdheid, waarmee hij in 1955 een aanstelling kreeg aan het Ubbo Emmius Lyceum in Stadskanaal en in 1960 ook aan de RHBS (nu RSG) in Ter Apel.

 

 

 

 

 

 

Impressies van de restauratie van Panorama Hoofdstraat

Arie en Geert bekijken in timmerfabriek Hulzebos de panelen om ze te verstevigen.