Knoal in Wol

Knoal in Wol bijeenkomsten

Knoal in Wol zit in de even weken op dinsdag en in de oneven weken op donderdag in de Streekkamer van de Bibliotheek. Kom gezellig langs!
Dat betekent voor de komende tijd:
Dinsdagen 5-3, 19-3, 2-4, 16-4;
Donderdagen 14-3, 28-3, 11-4, 25-4
en zo verder…

Vragen? Onderaan deze pagina staan onze contactgegevens!

De eerste flat van de Belgiëlaan is klaar.

De eerste flat van de Belgiëlaan is klaar.

 
Diana met haar gebreide Gele Klap
Diana met haar gebreide Gele Klap, 7-11-2023.

Doe je ook mee aan Knoal in Wol?

Wat gaan we doen?

We maken Stadskanaal van wol! Als een grote plattegrond in 3D, een maquette dus, gaan we kenmerkende onderdelen van Stadskanaal breien. Iedereen mag meedoen, jong en oud, individueel of in een groep. Tegelijk gaan we verhalen over breien en over Stadskanaal verzamelen.

Aan het eind van het project gaan we het resultaat tentoonstellen in de nieuwe presentatie van het Streekhistorisch Centrum in de bibliotheek.  

 

Inpressie van Briswool in Bristol, VK.

Hoe kun je mee doen aan Knoal in Wol?

Door te breien! Bedenk welk onderdeel van Stadskanaal je wilt gaan breien. Dat mag een gebouw zijn, een brug, een sluis, maar ook een stukje Kanaal, weg, gras of akkerland, zo moeilijk of makkelijk als je wilt. Hoe leuk is het als straks je eigen huis er ook bij staat?

Voor een patroon kun je gebruik maken van https://www.stitchfiddle.com/. Hier kun je een foto van het gebouw uploaden om een telpatroon te maken van bijvoorbeeld de voorgevel.

Lapjes ‘grond’ en stukjes ‘kanaal’ hebben we heel veel nodig, dus daarmee kun je je gang gaan. Als je een specifiek gebouw, zoals bv. de watertoren of de potloodflat Maarshorst wil breien, horen we dat graag zodat we weten wie waarmee bezig is en we kunnen voorkomen dat sommige gebouwen dubbel worden gemaakt, dat zou jammer zijn. Wij houden een lijst bij van welke gebouwen we al hebben en welke nog ontbreken. Als je het zelf lastig kiezen vindt, helpen we daarbij.

Het materiaal

Breigaren en breinaalden zijn er in alle soorten en maten. Om te voorkomen dat er een te groot verschil tussen de breiwerken ontstaat, adviseren we om een naalddikte tussen de 2,5 en 4,5 te gebruiken en het daarbij passende garen. Als je zelf geen breinaalden en wol hebt, kun je die van ons krijgen.

Het formaat

Het zal duidelijk zijn dat een flat of de watertoren groter moet worden gebreid dan een huizenblok in Plan ter Maars, maar hoe groot precies, daar pinnen we ons niet op vast. Een schaal van 1:100 is een richtlijn, dus als je de 43 meter hoge watertoren wilt breien, zal die ongeveer 43 cm hoog moeten worden.

Heb je hulp nodig?

Op dinsdagmiddag in de even weken en op donderdag in de oneven weken  zitten we van 14.00-16.00 uur in de bibliotheek. Je kunt hier samen met anderen met je breiwerk aan de slag, hulp krijgen bij het maken van een patroon en met andere vragen over het project. Ook als je nog niet kunt breien maar het wel wil leren kun je langskomen.  

Breien met je eigen groep

Leuk als je met je eigen buurtvereniging, schoolklas, vriendengroepje, dagbesteding of koffiekring ook mee wil doen! Ook dan geldt: kies wat je wil maken en meldt dat even bij ons. Ook als je hulp nodig hebt kun je langskomen in de bibliotheek of we komen een keer bij jullie langs op het moment dat  jullie samenkomen.

Contact:

Streekhistorisch Centrum: 0599-612649 of mail ons

Projectleider Knoal in Wol: Constance Willems

Knoal in Wol heeft ook een Facebookpagina.

Mede mogelijk gemaakt door het fonds voor Cultuurparticipatie