Slotavond Verhalencafé’s ‘VanHier’, de wortels van een Veenkoloniaal

07
Mei

Verhalencafés ‘De wortels van een Veenkoloniaal’.

Oude Pekela: 18-4,  slotavond in Stadskanaal: 7-5.

Museum aan de A (Groningen) en theaterproject Gronings Vuur zijn de initiatiefnemers van een zoektocht naar verhalen over het geworteld zijn in de Veenkoloniën. ,,Heb jij familieverhalen en wil je die met ons delen? Denk aan een verhaal over een opa die veenarbeider was, over een sterke voormoeder of over een voorouder die misschien wel van ver naar de Veenkoloniën kwam. Kom dan langs bij het gezellige café. Iedereen is welkom, ook als je alleen wilt luisteren”, zegt Sanne Meijer van Museum aan de A.

Vanhier

De verhalencafés passen naadloos in de randprogrammering van de Gronings Vuur-productie Vanhier, die 24, 25 en 26 mei te zien en horen is op drie locaties in de Veenkoloniën. ,,We hebben drie verschillende voorstellingen, met één rode draad: ze gaan over de trots en hartstocht van de Veenkoloniën. Over de mensen die naar hier gekomen zijn, soms weer vertrekken en over wie blijven. Die onderwerpen komen ook terug in de verhalencafés”, aldus Gea Smidt, artistiek leider van Gronings Vuur.

Wanneer en waar?

Donderdag 18 april: bij Siep&Co, Oude Pekela

Dinsdag 7 mei: Slotavond met zelf familieonderzoek doen, Bibliotheek Stadskanaal, Continentenlaan 2.

Genealogische Vereniging

Na de verhalencafés duiken experts van de Nederlandse Genealogische Vereniging de archieven in. Ze onderzoeken archiefbronnen en werken een aantal familielijnen uit. Op 7 mei laten ze zien hoe je zelf kunt uitvinden wie de mensen in jouw familieverhalen zijn geweest en waar hún voorouders vandaan kwamen. Je krijgt tips bij het doen van familieonderzoek. Het wordt een interessante avond over mensen die naar hier gekomen zijn, soms weer vertrokken en over anderen die gebleven zijn.

Samenwerking

Het reizende verhalencafé De wortels van een Veenkoloniaal is een samenwerking van Museum aan de A, de Nederlandse Genealogische Vereniging en Gronings Vuur. Het is onderdeel van het randprogramma van Vanhier.

Voor meer informatie: website van Gronings Vuur

Zondagmiddagprogramma

29
Sep

omslag van het activiteitenprogramma 2023-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor het hele programma 2023-2024

Bijna altijd wat te doen: Lezingen en presentaties van het Streekhistorisch Centrum op zondagmiddag.

Geïnteresseerd in de geschiedenis van de streek, hou je van oude foto’s kijken of misschien liever van poëzie en literatuur? Het zondagmiddagprogramma bevat activiteiten voor elk wat wils. De activiteiten vinden meestal plaats in de bibliotheek van Stadskanaal, Continentenlaan 2, 9501 DG Stadskanaal. Ze beginnen altijd om 14.30 uur, de zaal gaat om 14.00 uur open.

Om te reserveren, mail naar info@streekhistorischcentrum.nl.

Beeldpresentatie Oude auto’s in het straatbeeld

07
Maa

De startdia van de livestream over oude auto's in het straatbeeld door Bert Roossien op Facebook

Op 7 maart 2021 was via Facebook een livestream te zien waarin Bert Roossien foto’s uit het archief van het SHC toonde. Het thema was ‘oude auto’s in het straatbeeld’. Via deze link is de presentatie nog steeds terug te kijken.

Permanent


Altijd te zien in het SHC:

Winkeltje bij de sluis in de permanente tentoonstelling

De permanente tentoonstelling Schets van de Kanaalstreek; over de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal en omgeving. Met het nostalgische ‘winkeltje bij de sluis’, het kabinet vol linnengoed en de meubels van Knicos in de serre.

In SHC de Oude Stelmakerij:

SHC de Oude Stelmakerij is in de wintermaanden gesloten. Bezoek op afspraak is wel mogelijk via 0599-612649.

Vanaf Pasen 2022 zijn we weer geopend.

Voorstelling op maat
Voor groepen verzorgen wij ook voorstellingen op maat. Dat kan nu voor groepen tot max. 10 personen in Huize ter Marse  maar ook op een door u gewenste locatie, steeds over een door u gewenst onderwerp uit de streek (geschiedenis). Informeer naar de mogelijkheden op 0599-612649 (Bert Roossien).