150 jaar Dohle

20
Sep

Foto van het winkelpand van Dohle in Musselkanaal omstreeks 1938.

Marskramers op weg naar een nieuwe toekomst

Van 20 september 2022 tot en met 3 maart 2023 staat de wisseltentoonstelling helemaal in het teken van een bekend warenhuis in de regio: Dohle. Bij Dohle was van alles te koop, van bestek tot serviesgoed en alles voor het huishouden. Menigeen zal als kind ook verlekkerd naar het aanbod aan speelgoed hebben staan kijken.

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de familie Dohle zich vanuit Duitsland in de Groningse Veenkoloniën vestigden. In 1872 komen Max en Maria Dohle met hun drie zonen en dochter in Stadskanaal aan. De Dohles zijn rondreizende marskramers en handelen in uiteenlopende waren. Als snel verplaatst die handel zich naar winkels. Deze tentoonstelling laat zien waarom Duitsers als de Dohles 150 jaar geleden naar de Veenkoloniën kwamen. En hoe zag die nieuwe toekomst in de Veenkoloniën er uit? De expositie geeft ook een beeld van de artikelen die de afgelopen 150 jaar in de winkels werden verkocht. Ook na 150 jaar zijn er nog altijd twee Dohle-winkels in Nederland te vinden: de winkel van Marleen Dohle in Musselkanaal en die van Miriam Dohle in Scheveningen.

De tentoonstelling is te bezoeken van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur. Op afspraak ook buiten deze tijden, ook in het weekend. Bespreken kan via info@streekhistorischcentrum.nl of 0599-612649.

Bij de foto: In 1936 werd aan de Marktstraat in Musselkanaal een nieuwe winkel gebouwd. Deze foto dateert van kort daarna, ca. 1938. (Collectie familie Dohle).

Kerst op zien Grunnegs

18
Dec

Twij Körten Twij Langen in kerstsferen

Kerst op zien Grunnegs met muziek en verhalen door Twij Körten Twij Langen & Geesjen Doddema

Op zondag 18 december komt het muzikale kwartet Twij Körten Twij Langen een programma verzorgen in de bibliotheek van Stadskanaal. Samen met Geesjen Doddema brengen zij ‘Kerst op zien Grunnegs’ waarbij muziek wordt afgewisseld met anekdotes en verhalen.

Twij Körten Twij Langen bestaat uit het duo K Twije, te weten Bart en Evert Kruizinga uit Bellingwolde / Winschoten, en de muzikanten Eltje Doddema uit Harkstede en Harm Tabak uit Appingedam. Samen brengen zij meerstemmige, Groningstalige luisterliedjes waarbij ze zich begeleiden op gitaar en keyboard. Zij vonden elkaar tijdens de opname van een themanummer rondom de aanslagen in Parijs. Kort daarop traden ze gezamenlijk op tijdens een benefietconcert voor K6 Tegen Kanker. Er was een ‘klik’ en sindsdien treden de mannen gezamenlijk op onder de naam ‘Twij Körten Twij Langen. Speciaal voor kerst sluit Geesjen Doddema zich bij hen aan om verhalen te vertellen. Zij en haar man Eltje zijn in Stadskanaal ook geen onbekenden: Eltje zat hier in het onderwijs en samen werkten ze jarenlang mee aan de Knoalster Schriefwedstried.

De voorstelling begint op zondag 18 december om 14.30 uur en vindt plaats in de Bibliotheek te Stadskanaal, Continentenlaan 2, 9501 DG te Stadskanaal. Entree 12,50 p.p.; donateurs betalen 7,50 op vertoon van hun pas (incl. koffie met kerstversnapering). Reserveren kan via mail: info@streekhistorischcentrum.nl of  hier.

Voorwerpen met een verhaal uit de collectie van het SHC

04
Dec

Presentatie ‘Voorwerpen met een verhaal’ uit de collectie van het SHC door Bert Roossien.

Zondag 4 december 2022               

Aanvang 14.30 uur; zaal open vanaf 14.00 uur

Bibliotheek Stadskanaal, Continentenlaan 2, 9501 DG Stadskanaal

€ 4,50 euro; donateurs € 1,50 op vertoon van pas   

Op zondagmiddag 4 december  a.s. geeft Bert Roossien weer een presentatie in het kader van de zondagmiddagactiviteiten van het Streekhistorisch Centrum. Deze keer zal hij vertellen over de vele objecten die in het museum worden bewaard.

We bewaren duizenden voorwerpen die op een of andere manier iets vertellen over de plaatselijke geschiedenis. In het depot bevinden zich wandtegels, bekers, kleding, gereedschap, reclamemateriaal, speelgoed, lesmateriaal van plaatselijke scholen en nog veel meer. Al die objecten worden gefotografeerd en gecatalogiseerd. Uit deze grote verzameling hebben we een keuze gemaakt: deels herkenbare voorwerpen van vroeger (scheerkwast, merklap, leesplankje met letters, petroleumstel) deels dingen die we al heel lang niet meer in ons dagelijks bestaan tegenkomen zoals een kwispedoor en pruimtabak.  In veel gevallen zijn het alledaagse objecten van vroeger die nu zeldzaam zijn geworden zoals de kartonnen dozen van modezaken (Zwartsenberg, Oving) waarin de verkochte kleding werd verpakt.

De voorstelling begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 4,50 inclusief consumptie. Donateurs betalen € 1,50 op vertoon van hun pas. Voor meer informatie: 0599-612649  of info@streekhistorischcentrum.nl. Reserveren kan ook hier.

Een kleine houten leesplank

Bij de foto: Een kleine houten leesplank “Aap, noot, mies” met opschrift: Hoogeveen’s leesplankje. Dit leesplankje is afkomstig van de Euroschool aan de Gelderselaan te Stadskanaal (Collectie SHC)

 

Zoektocht naar een verdwenen rivier

27
Nov

Lezing: ‘De moeder van de Ruiten Aa. Zoektocht naar een verdwenen rivier’ door Henny Groenendijk, archeoloog

Op zondagmiddag 27 november heeft  het Streekhistorisch Centrum Prof. dr. Henny Groenendijk uitgenodigd voor het geven van een lezing. Hij zal komen vertellen over zijn onderzoek naar een verdwenen zijtak van de Eems die ooit ook in Westerwolde stroomde.

Deze ‘verdwenen Eems’ is wat men in de archeologie een fossiele rivier noemt. Die rivier strekte zich uit van Landegge aan de Eems (D) tot Sellingen, een traject van hemelsbreed 12 km. Ooit waren de oevers van ‘de verdwenen Eems’ bewoond. De rivier zorgde voor stromend water voor mens en dier en op de hoge oever was plaats voor boerderijen en akkers. De rivier verbond de bewoners van Westerwolde met die van het Emsland, ze stonden regelrecht met elkaar in contact. Dit contact raakte echter kort voor het begin van de jaartelling verbroken. Omstreeks het begin van de jaartelling raakt het dal opgenomen in het Boertangerveen en verdwijnt de rivier uit het zicht. Een nieuw grensoverschrijdend archeologisch onderzoek wil meer bekendheid aan deze geschiedenis geven.

Henny Groenendijk is Emeritus hoogleraar ‘Archeologie en maatschappij’ aan de Rijksuniversiteit Groningen en projectleider van dit onderzoek. De initiatiefnemers van het project  De Verdwenen Eems willen de bewoners van de grensstreek tussen Westerwolde en de Eemsoever kennis laten maken met dit nagenoeg onbekende fenomeen in hun eigen regio.

De lezing begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 6,00. Donateurs betalen € 4,00 op vertoon van de pas. Reserveren kan per mail of online hier.

 

Zondagmiddagprogramma

29
Sep

de omslag van het programmaboekje 2022-2023

Klik hier voor het programmaboekje van 2022-23!

Bijna altijd wat te doen: Lezingen en presentaties van het Streekhistorisch Centrum op zondagmiddag.

Geïnteresseerd in de geschiedenis van de streek, hou je van oude foto’s kijken of misschien meer in poëzie en literatuur? Het zondagmiddagprogramma bevat activiteiten voor elk wat wils. De activiteiten vinden plaats in de bibliotheek van Stadskanaal, Continentenlaan 2, 9501 DG Stadskanaal. Ze beginnen altijd om 14.30 uur, de zaal gaat om 14.00 uur open.

Om te reserveren, mail naar info@streekhistorischcentrum.nl.

Beeldpresentatie Oude auto’s in het straatbeeld

07
Maa

De startdia van de livestream over oude auto's in het straatbeeld door Bert Roossien op Facebook

Op 7 maart 2021 was via Facebook een livestream te zien waarin Bert Roossien foto’s uit het archief van het SHC toonde. Het thema was ‘oude auto’s in het straatbeeld’. Via deze link is de presentatie nog steeds terug te kijken.

Permanent


Altijd te zien in het SHC:

Winkeltje bij de sluis in de permanente tentoonstelling

De permanente tentoonstelling Schets van de Kanaalstreek; over de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal en omgeving. Met het nostalgische ‘winkeltje bij de sluis’, het kabinet vol linnengoed en de meubels van Knicos in de serre.

In SHC de Oude Stelmakerij:

SHC de Oude Stelmakerij is in de wintermaanden gesloten. Bezoek op afspraak is wel mogelijk via 0599-612649.

Vanaf Pasen 2022 zijn we weer geopend.

Voorstelling op maat
Voor groepen verzorgen wij ook voorstellingen op maat. Dat kan nu voor groepen tot max. 10 personen in Huize ter Marse  maar ook op een door u gewenste locatie, steeds over een door u gewenst onderwerp uit de streek (geschiedenis). Informeer naar de mogelijkheden op 0599-612649 (Bert Roossien).