Janny van der Molen vertelt over Etty Hillesum en Anne Frank

11
Apr

Janny van der Molen vertelt op 11 april over Anne Frank en Etty Hillesum.

Janny van der Molen vertelt over Etty Hillesum en Anne Frank

Door de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 moeten de musea en bibliotheken nog steeds dicht blijven en mogen er geen activiteiten worden georganiseerd. Maar gelukkig is er online heel veel mogelijk en hebben de Bibliotheek Stadskanaal en het Streekhistorisch Centrum de handen ineen geslagen om voor de tweede keer één van de zondagmiddagactiviteiten uit het SHC-programma online te brengen.

Op zondagmiddag 11 april, één dag voor de ‘bevrijdingsdag’ van Stadskanaal, zal Janny van de Molen een lezing houden over twee vrouwen die beide hun gedachten en gevoelens in de oorlogsjaren 1940-1945 aan het papier toevertrouwden. Etty Hillesum en Anne Frank: twee vrouwen, beide Joods, beide Amsterdammers, beide slachtoffers van de Holocaust, beide dagboekschrijvers.

In haar lezing neemt Janny van der Molen ons mee in de levens van deze twee bijzondere jonge vrouwen. Wie  waren Etty en Anne? Wat was hun achtergrond? Wat maakte dat zij begonnen te schrijven in een dagboek? Wat waren thema’s die belangrijk voor hen waren. En wat zegt hun werk ons vandaag?

Janny van der Molen (52) is schrijver van met name (verhalende) non-fictieboeken voor kinderen en jongeren. Zij schreef samen met Klaas Smelik ‘Ik zou lang willen leven’, een introductie op het denken van Etty Hillesum (Uitgeverij Balans, volwassenen) en ‘Buiten is het oorlog’, het levensverhaal van Anne Frank (Uitgeverij Ploegsma, 10 jaar en ouder). Ook nu werkt zij aan een boek over de Holocaust. Meer informatie: www.jannyvandermolen.nl.

De lezing begint om 14.30 uur en is te volgen via de Facebookpagina van het Streekhistorisch Centrum en van de Bibliotheek Stadskanaal.

Bij de foto: Schrijfster Janny van der Molen (Rechtenvrij, gemaakt door Douwe Jense).

Beeldpresentatie Oude auto’s in het straatbeeld

07
Maa

De startdia van de livestream over oude auto's in het straatbeeld door Bert Roossien op Facebook

Op 7 maart was via Facebook een livestream te zien waarin Bert Roossien foto’s uit het archief van het SHC toonde. Het thema was ‘oude auto’s in het straatbeeld’. Via deze link is de presentatie terug te kijken.

Agenda


Nu te zien in het SHC:

De permanente tentoonstelling Schets van de Kanaalstreek; over de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal en omgeving.

In SHC de Oude Stelmakerij:

Zodra het weer mag, nog even te zien: Groeten uit Sellingen: een expositie van oude ansichtkaarten en foto’s van Sellingen toen en nu.

Zondagmiddagactiviteiten

Zodra het weer mag, starten de zondagmiddagactiviteiten weer. Klik hier voor een overzicht en om te reserveren.

Voorstelling op maat
Voor groepen verzorgen wij ook voorstellingen op maat. Dat kan nu voor groepen tot max. 10 personen in Huize ter Marse  maar ook op een door u gewenste locatie, steeds over een door u gewenst onderwerp uit de streek (geschiedenis). Informeer naar de mogelijkheden op 0599-612649 (Bert Roossien).