Tentoonstelling ‘Het Stadskanaalster Achterhuis’

25
Feb

In de expositieruimte van het Streekhistorisch Centrum is tot en met 25 februari de tentoonstelling ‘Het Stadskanaalster Achterhuis’ te zien. Hier wordt het verhaal verteld over Willem en Hindertje Drenth. Samen met hun dochters Lammie en Fennie boden zij  vanaf de zomer van 1942 onderdak  aan zestien onderduikers. Dertien van hen waren van Joodse afkomst. Allen hebben de oorlog overleefd.

In de tentoonstelling staat o.a. een maquette van het huis aan de Krommewijk. Samen met een plattegrond van het huis laat die zien hoe de familie met hun onderduikers woonden en hoe weinig ruimte ze tot hun beschikking hadden. Heel bijzonder is ook de tentoongestelde Yad Vashem-medaille. Dit is de hoogste onderscheiding die de Israëlische ambassade uitreikt. Hindertje Drenth kreeg die in 1979 (en Willem postuum) voor hun hulp aan joden gedurende de Holocaust. Twee Poesiealbums, één van Lammie en één van haar schoolvriendin Martha Speelman die in elkaars album schreven, maken tastbaar hoezeer het leven aan het begin van de oorlog voor kinderen nog gewoon doorging. Toen Lammie in 1943 tijdelijk als dekmantel op het NSB-kantoor ging werken, raakte ze haar vriendinnen allemaal kwijt.

De tentoonstelling is ingericht naar aanleiding van de onthulling van Monument21 op de plek waar het huis van de familie Drenth stond, aan de Barkelazathe te Stadskanaal. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 25 februari 2022.

Foto: Kort na de bevrijding, op 8 mei 1945 trouwde Lammie Drenth met onderduiker Bennie Kosses. Veel van de onderduikers waren hier nog bij, voor ze ieder weer hun weg gingen.

‘Mag het een onsje meer zijn?’

06
Feb

Oude foto’s van kruideniers, slagers en bakkers in de Kanaalstreek

Wanneer de maatregelen het toelaten, toont Bert Roossien op zondag 6 februari 2022 weer een keuze uit het omvangrijke fotoarchief van het Streekhistorisch Centrum. Deze keer zal het thema de Middenstand van de Kanaalstreek zijn, en dan specifiek de kruideniers, slagers en bakkers. Tot de opkomst van de supermarkten waren er langs het Stadskanaal veel winkels gevestigd die voorzagen in de behoefte aan dagelijkse levensmiddelen. Vaak bezorgden ze ook nog aan huis, en iedereen kocht bij de winkelier van zijn eigen kerkelijke gezindte. Daar zijn gelukkig nog best veel foto’s van bewaard gebleven. Maar wie er thuis nog wat van heeft, wordt van harte uitgenodigd contact met ons op te nemen want we scannen ze graag en nemen ze dan digitaal op in ons archief!

De voorstelling begint op zondag 6 februari om 14.30 uur en vindt plaats in de Bibliotheek te Stadskanaal, Continentenlaan 2, 9501 DG te Stadskanaal. Entree 4,50 p.p. ; donateurs betalen 1,50. In verband met de Coronamaatregelen is het tonen van de corona-QRcode verplicht. Reserveren kan hier. De entree is excl. € 1,- transactiekosten per reservering.

 

Bij de foto: Kruidenier Edo Pinkster aan de Hoofdkade in Stadskanaal. Collectie Streekhistorisch Centrum 02649.

Digitaal en Experimenteel onderzoek naar Streektaal

23
Jan

Lezing over onderzoek naar Streektaal aan de RuG

Deze lezing stond gepland voor zondag 23 januari maar is vanwege de nog geldende coronabeperkingen verplaatst naar zondag 15 mei! Gereserveerde kaarten blijven geldig.

Op zondag 15 mei hopen we Prof. Dr. Martijn Wieling en zijn twee promovendi Martijn Bartelds en Raoul Buurke te ontvangen in ons zondagmiddagprogramma in de Bibliotheek van Stadskanaal. Zij doen voor hun vak Groningse/Nedersaksische Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar taalvariatie.

In het eerste deel van deze lezing neemt Martijn Wieling u mee in hoe er binnen de RuG onderzoek gedaan wordt naar dialectvariatie. Digitale technieken spelen hierbinnen een belangrijke rol. Ook zal hij een recent ontwikkelde digitale onderwijsapplicatie demonstreren die tot doel heeft leerlingen in het basisonderwijs kennis te laten maken met de streektaal. In het tweede deel van deze lezing zullen Martijn Bartelds en Raoul Buurke inzicht geven in hun onderzoek naar taalvariatie en welke technieken ze daarbij gebruiken. Als de situatie het toestaat (onder voorbehoud) is het na afloop van de lezing mogelijk om een blik te werpen in het mobiele laboratorium welke ingezet wordt om data te verzamelen van dialectsprekers. Mocht u zelf dialect spreken en bereid zijn mee te doen aan een van onze onderzoeken, horen zij dat na afloop van de lezing ook graag!

De voorstelling begint  om 14.30 uur en vindt plaats in de Bibliotheek te Stadskanaal, Continentenlaan 2, 9501 DG te Stadskanaal. Entree € 4,50 p.p. ; donateurs betalen € 1,50. In verband met de Coronamaatregelen is het tonen van de corona-QRcode verplicht. Reserveren kan hier. De entree is excl. € 1,- transactiekosten per reservering.

 

Zondagmiddagprogramma

27
Sep

Klik hier voor het programmaboekje!

Lezingen en concerten van het Streekhistorisch Centrum gaan weer van start.

Op zondag 3 oktober beginnen de lezingen en concerten van het Streekhistorisch Centrum (SHC) weer.

Net als vorig jaar vinden de zondagmiddagactiviteiten plaats in de bibliotheek, Continentenlaan 2, 9501 DG te Stadskanaal. Hier kan iedereen ruim zitten, is voldoende ventilatie en bovendien is er voldoende parkeergelegenheid.

Het nieuwe programma bevat veel herkansingen: uit het programma van vorig seizoen moesten veel activiteiten worden afgelast door de lockdown. Deze krijgen komend seizoen een nieuwe kans waar mogelijk, voor een gezellige zondagmiddag uit.

Reserveren voor de activiteiten blijft voorlopig noodzakelijk. Dat kan heel gemakkelijk hier. Daarnaast zijn wij genoodzaakt om de coronapas te scannen. Voor mensen die hulp nodig hebben bij het aanmaken van zo’n QR-code, organiseert de Bibliotheek in Stadskanaal wekelijks op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag een spreekuur om daarbij te helpen! Het is gratis: men kan binnenlopen tussen 14 en 16 uur.

Beeldpresentatie Oude auto’s in het straatbeeld

07
Maa

De startdia van de livestream over oude auto's in het straatbeeld door Bert Roossien op Facebook

Op 7 maart was via Facebook een livestream te zien waarin Bert Roossien foto’s uit het archief van het SHC toonde. Het thema was ‘oude auto’s in het straatbeeld’. Via deze link is de presentatie terug te kijken.

Permanent


Altijd te zien in het SHC:

Winkeltje bij de sluis in de permanente tentoonstelling

De permanente tentoonstelling Schets van de Kanaalstreek; over de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal en omgeving. Met het nostalgische ‘winkeltje bij de sluis’, het kabinet vol linnengoed en de meubels van Knicos in de serre.

In SHC de Oude Stelmakerij:

SHC de Oude Stelmakerij is in de wintermaanden gesloten. Bezoek op afspraak is wel mogelijk via 0599-612649.

Vanaf Pasen 2022 zijn we weer geopend.

Voorstelling op maat
Voor groepen verzorgen wij ook voorstellingen op maat. Dat kan nu voor groepen tot max. 10 personen in Huize ter Marse  maar ook op een door u gewenste locatie, steeds over een door u gewenst onderwerp uit de streek (geschiedenis). Informeer naar de mogelijkheden op 0599-612649 (Bert Roossien).