Stadskanaal in de sixties

01
Okt

De Europalaan in Stadskanaal in aanbouw, december 1969.

Presentatie over Stadskanaal in de jaren zestig,

foto’s uit het archief van het SHC

Zondagmiddagactiviteiten van het Streekhistorisch Centrum gaan weer van start: Stadskanaal in de jaren zestig in beeld

Op zondag 1 oktober starten de zondagmiddagactiviteiten van het Streekhistorisch Centrum (SHC) weer. De activiteiten vinden plaats in de bibliotheek van Stadskanaal. Het programma is nog in ontwikkeling maar de eerste staat al vast: Bert Roossien presenteert foto’s van Stadskanaal in de jaren zestig.

Het decennium 1960-1970 is in menig opzicht een periode van grote verandering geweest. Het naoorlogse Nederland moderniseerde in rap tempo. Dat gold zeker ook voor Stadskanaal. Met de komst van nieuwe industrieën, met name Philips, onderging het dorp een ware metamorfose. De spectaculaire bevolkingsgroei leidde na 1960 tot de bouw van nieuwe woonwijken en voorzieningen waardoor het oude veenkoloniale lintdorp een nieuw gezicht kreeg. Met de snelle toename van het autoverkeer verloor de scheepvaart aan betekenis en ontstond een nieuwe verkeersinfrastructuur. Monden en wijken werden gedempt en elders werden langs doorgaande wegen de klassieke draai- en klapbruggen vervangen door moderne hydraulische ophaalbruggen met een groter draagvermogen.

Ook in politiek en bestuurlijk opzicht veranderde er van alles: Stadskanaal werd in 1969 één gemeente, nadat het dorp 150 jaar lang verdeeld was geweest in Stadskanaal-Wildervank en Stadskanaal-Onstwedde. En dan zijn er de grote veranderingen op cultureel gebied: de nieuwe popmuziek, de lange haardracht en niet te vergeten de minirok. Kortom een heel scala aan vernieuwingen die ook op foto’s zijn vastgelegd.

De voorstelling begint om 14.30 uur. Het bijwonen van de voorstelling kost 4,50 (inclusief koffie/thee). Donateurs van het Streekhistorisch Centrum betalen € 1,50. Reserveren kan via 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl.

Het complete programma staat hier binnenkort en donateurs krijgen het programmaboekje thuisgestuurd.

Bij de foto: De Europalaan in december 1969. De rechterkant van de Europalaan is nu volgebouwd tot aan de Navolaan en men is met de afwerking bezig . Rechts dameszaak Oving en SUPERCOOP supermarkt, de supermarkt werd op 26 apr. 1967 geopend. Foto Huizinga, collectie SHC.

 

Witte Olifanten IX: Tijdcollages

07
Jul

Marijke Klamer en Merel Wendt

Marijke Klamer, Merel Wendt: ‘Speculaasjes uit het SHC’ Keramiek. 2023.

Van 7 juli tot en met 29 september is in Huisje Manning de negende editie van de tentoonstellingsreeks Witte Olifanten te zien. Witte Olifanten is een podium voor keramische sculptuur. Vanaf de eerste expositie, die het SHC in 2013 in de Watertoren van Stadskanaal organiseerde, draagt het initiatief de titel Witte Olifanten; een verwijzing met een knipoog naar iets dat te kostbaar is om te houden, en tegelijkertijd te zeldzaam om er afstand van te doen.

Voor deze editie hebben we kunstenaars Marijke Klamer en Merel Wendt gevraagd om in een serie keramische objecten te reageren op de collectie van het SHC. Daar gaven ze beide hun eigen invulling aan, maar ook inspireerde de opdracht hen om samen aan de slag te gaan.

Zie ook de website van Witte Olifanten

 

 

 

 

Zondagmiddagprogramma

29
Sep

de omslag van het programmaboekje 2022-2023

Klik hier voor het programmaboekje van 2022-23!

Bijna altijd wat te doen: Lezingen en presentaties van het Streekhistorisch Centrum op zondagmiddag.

Geïnteresseerd in de geschiedenis van de streek, hou je van oude foto’s kijken of misschien meer in poëzie en literatuur? Het zondagmiddagprogramma bevat activiteiten voor elk wat wils. De activiteiten vinden plaats in de bibliotheek van Stadskanaal, Continentenlaan 2, 9501 DG Stadskanaal. Ze beginnen altijd om 14.30 uur, de zaal gaat om 14.00 uur open.

Om te reserveren, mail naar info@streekhistorischcentrum.nl.

Beeldpresentatie Oude auto’s in het straatbeeld

07
Maa

De startdia van de livestream over oude auto's in het straatbeeld door Bert Roossien op Facebook

Op 7 maart 2021 was via Facebook een livestream te zien waarin Bert Roossien foto’s uit het archief van het SHC toonde. Het thema was ‘oude auto’s in het straatbeeld’. Via deze link is de presentatie nog steeds terug te kijken.

Permanent


Altijd te zien in het SHC:

Winkeltje bij de sluis in de permanente tentoonstelling

De permanente tentoonstelling Schets van de Kanaalstreek; over de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal en omgeving. Met het nostalgische ‘winkeltje bij de sluis’, het kabinet vol linnengoed en de meubels van Knicos in de serre.

In SHC de Oude Stelmakerij:

SHC de Oude Stelmakerij is in de wintermaanden gesloten. Bezoek op afspraak is wel mogelijk via 0599-612649.

Vanaf Pasen 2022 zijn we weer geopend.

Voorstelling op maat
Voor groepen verzorgen wij ook voorstellingen op maat. Dat kan nu voor groepen tot max. 10 personen in Huize ter Marse  maar ook op een door u gewenste locatie, steeds over een door u gewenst onderwerp uit de streek (geschiedenis). Informeer naar de mogelijkheden op 0599-612649 (Bert Roossien).