De grens getrokken

29
Nov

Lezing over grensbewoners in Noord-Nederland

Op zondagmiddag 29 november pakt het Streekhistorisch Centrum de reeks van zondagmiddagactiviteiten weer op. Op het programma staat een lezing door mw. dr. Dirkje Mulder-Boers met als titel ‘De grens getrokken’. Daarbij gaat zij in op de vraag waarom ‘Nederlanders’ de Duitsers in de vorige eeuw vooral als oorlogszuchtige Pruisen zagen, terwijl de noordelijke grensbewoners hen eerder als familie en buren beschouwden.

Mulder vertelt over hoe het leven in de noordelijke grensregio tussen Beerta en Coevorden er uitzag tussen 1914 en 1964. Ze beschrijft hoe Nederlandse en Duitse grensbewoners samenleefden in een periode van grote internationale spanningen en politieke ontwikkelingen. Daarbij komen ook de invloed van de houding van de overheden, de twee wereldoorlogen en grote politieke veranderingen op het leven van de noordelijke grensbevolking aan bod. Dit alles in een periode waarin het veen eerst voor veel werkgelegenheid zorgde en voor groei van de noordelijke grensbevolking, terwijl daarna grote werkloosheid heerste. Ze vertelt niet alleen over de bevolkingssamenstelling, hun sociale contacten met de Duitse buren en hoe de grens tussen Nederland en Duitsland werd beleefd, maar ook over het grensverkeer, de grenseconomie, grensarbeid en de politiek-ideologisch keuzes van grensbewoners.

Dirkje Mulder-Boers (1950) studeerde Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit en studeerde af op de jonge monumentenzorg in de gemeente Emmen. Met het onderzoek De Grens Getrokken, promoveerde zij in 2020 aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Zij is bestuurslid van Stichting Synagoge Coevorden.

De voorstelling begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 6,00. Donateurs betalen € 4,00 op vertoon van de pas. Reserveren is verplicht. Dat kan via de reserveerknop op de home-page. De lezing vindt plaats in de bibliotheek van Stadskanaal aan de Continentenlaan 2.

 

Agenda


Nu te zien in het SHC:

De permanente tentoonstelling Schets van de Kanaalstreek; over de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal en omgeving.

In SHC de Oude Stelmakerij:

5-6/25-10: Groeten uit Sellingen: een expositie van oude ansichtkaarten en foto’s van Sellingen toen en nu.

Zondagmiddagactiviteiten

Vanaf 4 oktober starten de zondagmiddagactiviteiten weer. Klik hier voor een overzicht en om te reserveren.

Voorstelling op maat
Voor groepen verzorgen wij ook voorstellingen op maat. Dat kan nu voor groepen tot max. 10 personen in Huize ter Marse  maar ook op een door u gewenste locatie, steeds over een door u gewenst onderwerp uit de streek (geschiedenis). Informeer naar de mogelijkheden op 0599-612649 (Bert Roossien).