Tentoonstelling ‘Het Stadskanaalster Achterhuis’

25
Feb

In de expositieruimte van het Streekhistorisch Centrum is tot en met 25 februari de tentoonstelling ‘Het Stadskanaalster Achterhuis’ te zien. Hier wordt het verhaal verteld over Willem en Hindertje Drenth. Samen met hun dochters Lammie en Fennie boden zij  vanaf de zomer van 1942 onderdak  aan zestien onderduikers. Dertien van hen waren van Joodse afkomst. Allen hebben de oorlog overleefd.

In de tentoonstelling staat o.a. een maquette van het huis aan de Krommewijk. Samen met een plattegrond van het huis laat die zien hoe de familie met hun onderduikers woonden en hoe weinig ruimte ze tot hun beschikking hadden. Heel bijzonder is ook de tentoongestelde Yad Vashem-medaille. Dit is de hoogste onderscheiding die de Israëlische ambassade uitreikt. Hindertje Drenth kreeg die in 1979 (en Willem postuum) voor hun hulp aan joden gedurende de Holocaust. Twee Poesiealbums, één van Lammie en één van haar schoolvriendin Martha Speelman die in elkaars album schreven, maken tastbaar hoezeer het leven aan het begin van de oorlog voor kinderen nog gewoon doorging. Toen Lammie in 1943 tijdelijk als dekmantel op het NSB-kantoor ging werken, raakte ze haar vriendinnen allemaal kwijt.

De tentoonstelling is ingericht naar aanleiding van de onthulling van Monument21 op de plek waar het huis van de familie Drenth stond, aan de Barkelazathe te Stadskanaal. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 25 februari 2022.

Foto: Kort na de bevrijding, op 8 mei 1945 trouwde Lammie Drenth met onderduiker Bennie Kosses. Veel van de onderduikers waren hier nog bij, voor ze ieder weer hun weg gingen.

Kerstconcert ‘Kerst op zien Grunnegs’ geannuleerd

19
Dec

Opnieuw geen kerstconcert in het SHC

Helaas is het onder de huidige omstandigheden niet mogelijk het kerstconcert door te laten gaan. Het staat in ons programmaboekje en in de nieuwe Veerten nog aangekondigd voor 19 december.  We hopen Twij Körten, Twij Langen en Geesjen Doddema op 18 december 2022 alsnog te mogen ontvangen in het zondagmiddagprogramma.

Karren maar! Wegtransport in beeld door Bert Roossien gaat niet door!

05
Dec

Beeldpresentatie door Bert Roossien is wegens ziekte geannuleerd

Bij de foto: Bussen van busbedrijf Bergman voor de garage te Ter Apel. Collectie Streekhistorisch Centrum 04611.

Zondagmiddagprogramma

27
Sep

Klik hier voor het programmaboekje!

Lezingen en concerten van het Streekhistorisch Centrum gaan weer van start.

Op zondag 3 oktober beginnen de lezingen en concerten van het Streekhistorisch Centrum (SHC) weer.

Net als vorig jaar vinden de zondagmiddagactiviteiten plaats in de bibliotheek, Continentenlaan 2, 9501 DG te Stadskanaal. Hier kan iedereen ruim zitten, is voldoende ventilatie en bovendien is er voldoende parkeergelegenheid.

Het nieuwe programma bevat veel herkansingen: uit het programma van vorig seizoen moesten veel activiteiten worden afgelast door de lockdown. Deze krijgen komend seizoen een nieuwe kans waar mogelijk, voor een gezellige zondagmiddag uit.

Reserveren voor de activiteiten blijft voorlopig noodzakelijk. Dat kan heel gemakkelijk hier. Daarnaast zijn wij genoodzaakt om de coronapas te scannen. Voor mensen die hulp nodig hebben bij het aanmaken van zo’n QR-code, organiseert de Bibliotheek in Stadskanaal wekelijks op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag een spreekuur om daarbij te helpen! Het is gratis: men kan binnenlopen tussen 14 en 16 uur.

Beeldpresentatie Oude auto’s in het straatbeeld

07
Maa

De startdia van de livestream over oude auto's in het straatbeeld door Bert Roossien op Facebook

Op 7 maart was via Facebook een livestream te zien waarin Bert Roossien foto’s uit het archief van het SHC toonde. Het thema was ‘oude auto’s in het straatbeeld’. Via deze link is de presentatie terug te kijken.

Permanent


Altijd te zien in het SHC:

Winkeltje bij de sluis in de permanente tentoonstelling

De permanente tentoonstelling Schets van de Kanaalstreek; over de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal en omgeving. Met het nostalgische ‘winkeltje bij de sluis’, het kabinet vol linnengoed en de meubels van Knicos in de serre.

In SHC de Oude Stelmakerij:

SHC de Oude Stelmakerij is in de wintermaanden gesloten. Bezoek op afspraak is wel mogelijk via 0599-612649.

Vanaf Pasen 2022 zijn we weer geopend.

Voorstelling op maat
Voor groepen verzorgen wij ook voorstellingen op maat. Dat kan nu voor groepen tot max. 10 personen in Huize ter Marse  maar ook op een door u gewenste locatie, steeds over een door u gewenst onderwerp uit de streek (geschiedenis). Informeer naar de mogelijkheden op 0599-612649 (Bert Roossien).