150 jaar Dohle

20
Sep

Foto van het winkelpand van Dohle in Musselkanaal omstreeks 1938.

Marskramers op weg naar een nieuwe toekomst

Van 20 september 2022 tot en met 3 maart 2023 staat de wisseltentoonstelling helemaal in het teken van een bekend warenhuis in de regio: Dohle. Bij Dohle was van alles te koop, van bestek tot serviesgoed en alles voor het huishouden. Menigeen zal als kind ook verlekkerd naar het aanbod aan speelgoed hebben staan kijken.

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de familie Dohle zich vanuit Duitsland in de Groningse Veenkoloniën vestigden. In 1872 komen Max en Maria Dohle met hun drie zonen en dochter in Stadskanaal aan. De Dohles zijn rondreizende marskramers en handelen in uiteenlopende waren. Als snel verplaatst die handel zich naar winkels. Deze tentoonstelling laat zien waarom Duitsers als de Dohles 150 jaar geleden naar de Veenkoloniën kwamen. En hoe zag die nieuwe toekomst in de Veenkoloniën er uit? De expositie geeft ook een beeld van de artikelen die de afgelopen 150 jaar in de winkels werden verkocht. Ook na 150 jaar zijn er nog altijd twee Dohle-winkels in Nederland te vinden: de winkel van Marleen Dohle in Musselkanaal en die van Miriam Dohle in Scheveningen.

De tentoonstelling is te bezoeken van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur. Op afspraak ook buiten deze tijden, ook in het weekend. Bespreken kan via info@streekhistorischcentrum.nl of 0599-612649.

Bij de foto: In 1936 werd aan de Marktstraat in Musselkanaal een nieuwe winkel gebouwd. Deze foto dateert van kort daarna, ca. 1938. (Collectie familie Dohle).

Geschiedenis in oude Kaarten

26
Feb

Een kaart van de heerlijkheid Groningen uit 1681.

Geschiedenis in Oude Kaarten

Of te wel : Hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt en droge voeten heeft gehouden

Op 26 februari komen in het zondagmiddagprogramma van het Streekhistorisch Centrum twee speciale sprekers voor een lezing in de bibliotheek van Stadskanaal. Paul Brood en Martin Berendse, aka ‘De Kaartmannetjes’ vertellen over bijzondere oude kaarten die ze tegenkwamen bij hun zoektochten in de Nederlandse archieven.

Martin Berendse en Paul Brood zijn de auteurs van de reeks Historische Atlas NL, waarvan in november 2022 het vierde deel verscheen met als thema Water. In deze atlassen geven zij een beeld van de Nederlandse geschiedenis aan de hand van vooral kaarten die in onze archieven en bibliotheken worden bewaard. Vaak zijn ze nauwelijks bekend, niet eerder gepubliceerd en daarom extra verrassend.  Uit de informatie die ze verbeelden, zijn veel verhalen te halen.

Als (voormalige) rijksarchivarissen zijn Paul en Martin nog steeds gefascineerd door de boeiende ontstaansgeschiedenis van Nederland en vooral in de staatkundige en rechtshistorische aspecten daarvan. Tijdens hun lezing laten zij op het scherm bijzondere kaarten zien, maar ook nemen zij een paar originele nostalgische schoolkaarten en -platen mee.

De lezing begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 6,00. Donateurs betalen € 4,00 op vertoon van de pas. Reserveren kan hier, per mail  info@streekhistorischcentrum, of tijdens kantooruren telefonisch via 0599-612649. De lezing vindt plaats in de bibliotheek van Stadskanaal aan de Continentenlaan 2.

 

Groeten uit Nieuw-Buinen

12
Feb

arbeidershuisjes op t Aailand in Nieuw-Buinen

Presentatie ‘Groeten uit Nieuw-Buinen’  met archieffoto’s uit het SHC

Op zondagmiddag 12 februari a.s. vertoont Bert Roossien weer foto’s uit het archief van het Streekhistorisch Centrum. Deze keer staat Nieuw- Buinen centraal. De voorstelling vindt plaats in de bibliotheek van Stadskanaal.

Het is in 2023 200 jaar geleden dat de eerste ‘dagwerken’ turf in de Buiner venen zijn gegraven en via het Stadskanaal werden afgevoerd. Het SHC presenteert daarom deze middag historische opnamen van Nieuw-Buinen. Historicus Bert Roossien vertoont opnames van winkeltjes en werkplaatsen, de scheepvaart en natuurlijk de glasindustrie die het dorp in de negentiende eeuw echt op de kaart zette.

De voorstelling begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 4,50 inclusief consumptie. Donateurs betalen € 1,50 op vertoon van hun pas. Voor meer informatie: 0599-612649  of info@streekhistorischcentrum.nl. Reserveren kan ook hier.

Bij de foto: Arbeidershuisjes op het Aailand aan de Dwarskade in Nieuw-Buinen, nu al lang verdwenen. Collectie SHC/Jospe foto-32781.

 

De Poesieclub treedt op in de Poëzieweek

29
Jan

Optreden van de Poesieclub met Dick Kamphuis op 29 maart 2022

De Poesieclub treedt op met Dick Kamphuis

Een poëtische middag met een mix van gedichten, omlijst door muziek.

Datum:                Zondag 29 januari 2023                                      

Tijd:                     Aanvang 14.30 uur; zaal open vanaf 14.00 uur

Plaats:                 Bibliotheek, Continentenlaan 2,9501 DG te Stadskanaal

Entree:                € 6,00; donateurs € 4,00 op vertoon SHC-pas

Voor meer informatie: 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

De Poesieclub treedt op in de Poëzieweek

Van 26 januari tot en met 1 februari is het in Nederland en Vlaanderen Poëzieweek. Het thema is dit jaar Vriendschap, in vele facetten. De Poesieclub, met Marineke Leijenhorst, Annie Martens en Manuel Claasen sluit daar samen met hun vaste zanger-gitarist Dick Kamphuis bij aan en brengt weer een vrolijke middag vol gedichten met zowel eigen werk als wereldliteratuur.

De Poesieclub brengt op een ludieke manier, maar serieus als dat nodig is, allerlei soorten gedichten, afgewisseld met passende luisterliedjes. Zij oogsten al vele jaren succes met hun optreden in het zondagmiddagprogramma van het Streekhistorisch Centrum. Het optreden begint om 14.30 uur. De entree bedraagt € 6,00. Donateurs van het Streekhistorisch Centrum betalen € 4,00 op vertoon van hun pas. Dit is inclusief koffie. Reserveren kan via de mail of hier

 

Schrijver Gerbrand Bakker komt naar Stadskanaal

15
Jan
Portret van auteur Gerbrand Bakker door Bart Koetsier

Frankrijk, Parijs, 28 februari 2020, Portret, Gerbrand Bakker, Atelier Neerlandais
Foto: © Bart Koetsier

Bekende auteur Gerbrand Bakker over De Kapperszoon

Op zondag 15 januari komt de landelijk bekende auteur Gerbrand Bakker voor een voordracht naar Stadskanaal. Op uitnodiging van het Streekhistorisch Centrum en de leeskringen zal hij komen vertellen over en voordragen uit zijn recentste boek De Kapperszoon.

De schrijver Gerbrand Bakker (1962) debuteerde in 2010 met zijn eerste roman ‘Boven is het stil’, die ook werd verfilmd. Met zijn eerste boek won hij direct de “International IMPAC Dublin Literary Award 2010″.  Andere titels van zijn hand zijn o.a. ‘Perebomen bloeien wit’ en ‘Jasper en zijn knecht’. Dit boek gaat over zijn huis in de Eiffel en zijn hond, die lezers van dagblad Trouw zullen herkennen van zijn columns die hij daarover schreef.

Dit jaar kwam na 12 jaar zijn nieuwste roman De Kapperszoon uit. In dit boek lopen meerdere verhaallijnen door elkaar, met rouwverwerking en de niet te vermijden kracht van familiebanden als hoofdthema’s. De hoofdpersoon is kapper Simon, wiens vader en grootvader ook kapper waren. Zijn vader heeft hij echter nooit gekend. Toen diens vrouw hem vertelde dat ze zwanger was, pakte Cornelis zijn biezen en een dag later was hij dood. Of nou ja, iedereen gaat ervan uit dat hij dood is; hij stond tenslotte op de passagierslijst van het vliegtuig dat in 1977 crashte op Tenerife. Simon is niet erg gepassioneerd over dat knippen en scheren. Bij hem is het bordje ‘fermé’ vaker naar buiten gedraaid dan het bordje ‘ouvert’, want elke klant is een mens en mensen zuigen energie. Maar er is één klant met wie hij buiten de zaak contact heeft: de schrijver. De schrijver zoekt naar een onderwerp voor zijn volgende boek en wordt gegrepen door het verhaal van Simons vader. Aangespoord door de schrijver gaat Simon te rade bij zijn moeder en grootvader, die niet van plan zijn veel los te laten.

De lezing begint op zondag 15 januari 2023 om 14.30 uur en vindt plaats in de Bibliotheek te Stadskanaal, Continentenlaan 2, 9501 DG te Stadskanaal. Entree 10,00 p.p. ; donateurs betalen 7,50 op vertoon van hun pas. Voor jongeren tot en met 18 jaar geldt een speciale prijs van € 5,00 p.p.  Reserveren kan via mail: info@streekhistorischcentrum.nl of hier.

Voorwerpen met een verhaal uit de collectie van het SHC

04
Dec

Presentatie ‘Voorwerpen met een verhaal’ uit de collectie van het SHC door Bert Roossien.

Zondag 4 december 2022               

Aanvang 14.30 uur; zaal open vanaf 14.00 uur

Bibliotheek Stadskanaal, Continentenlaan 2, 9501 DG Stadskanaal

€ 4,50 euro; donateurs € 1,50 op vertoon van pas   

Op zondagmiddag 4 december  a.s. geeft Bert Roossien weer een presentatie in het kader van de zondagmiddagactiviteiten van het Streekhistorisch Centrum. Deze keer zal hij vertellen over de vele objecten die in het museum worden bewaard.

We bewaren duizenden voorwerpen die op een of andere manier iets vertellen over de plaatselijke geschiedenis. In het depot bevinden zich wandtegels, bekers, kleding, gereedschap, reclamemateriaal, speelgoed, lesmateriaal van plaatselijke scholen en nog veel meer. Al die objecten worden gefotografeerd en gecatalogiseerd. Uit deze grote verzameling hebben we een keuze gemaakt: deels herkenbare voorwerpen van vroeger (scheerkwast, merklap, leesplankje met letters, petroleumstel) deels dingen die we al heel lang niet meer in ons dagelijks bestaan tegenkomen zoals een kwispedoor en pruimtabak.  In veel gevallen zijn het alledaagse objecten van vroeger die nu zeldzaam zijn geworden zoals de kartonnen dozen van modezaken (Zwartsenberg, Oving) waarin de verkochte kleding werd verpakt.

De voorstelling begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 4,50 inclusief consumptie. Donateurs betalen € 1,50 op vertoon van hun pas. Voor meer informatie: 0599-612649  of info@streekhistorischcentrum.nl. Reserveren kan ook hier.

Een kleine houten leesplank

Bij de foto: Een kleine houten leesplank “Aap, noot, mies” met opschrift: Hoogeveen’s leesplankje. Dit leesplankje is afkomstig van de Euroschool aan de Gelderselaan te Stadskanaal (Collectie SHC)

 

Zoektocht naar een verdwenen rivier

27
Nov

Lezing: ‘De moeder van de Ruiten Aa. Zoektocht naar een verdwenen rivier’ door Henny Groenendijk, archeoloog

Op zondagmiddag 27 november heeft  het Streekhistorisch Centrum Prof. dr. Henny Groenendijk uitgenodigd voor het geven van een lezing. Hij zal komen vertellen over zijn onderzoek naar een verdwenen zijtak van de Eems die ooit ook in Westerwolde stroomde.

Deze ‘verdwenen Eems’ is wat men in de archeologie een fossiele rivier noemt. Die rivier strekte zich uit van Landegge aan de Eems (D) tot Sellingen, een traject van hemelsbreed 12 km. Ooit waren de oevers van ‘de verdwenen Eems’ bewoond. De rivier zorgde voor stromend water voor mens en dier en op de hoge oever was plaats voor boerderijen en akkers. De rivier verbond de bewoners van Westerwolde met die van het Emsland, ze stonden regelrecht met elkaar in contact. Dit contact raakte echter kort voor het begin van de jaartelling verbroken. Omstreeks het begin van de jaartelling raakt het dal opgenomen in het Boertangerveen en verdwijnt de rivier uit het zicht. Een nieuw grensoverschrijdend archeologisch onderzoek wil meer bekendheid aan deze geschiedenis geven.

Henny Groenendijk is Emeritus hoogleraar ‘Archeologie en maatschappij’ aan de Rijksuniversiteit Groningen en projectleider van dit onderzoek. De initiatiefnemers van het project  De Verdwenen Eems willen de bewoners van de grensstreek tussen Westerwolde en de Eemsoever kennis laten maken met dit nagenoeg onbekende fenomeen in hun eigen regio.

De lezing begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 6,00. Donateurs betalen € 4,00 op vertoon van de pas. Reserveren kan per mail of online hier.

 

Zondagmiddagprogramma

29
Sep

de omslag van het programmaboekje 2022-2023

Klik hier voor het programmaboekje van 2022-23!

Bijna altijd wat te doen: Lezingen en presentaties van het Streekhistorisch Centrum op zondagmiddag.

Geïnteresseerd in de geschiedenis van de streek, hou je van oude foto’s kijken of misschien meer in poëzie en literatuur? Het zondagmiddagprogramma bevat activiteiten voor elk wat wils. De activiteiten vinden plaats in de bibliotheek van Stadskanaal, Continentenlaan 2, 9501 DG Stadskanaal. Ze beginnen altijd om 14.30 uur, de zaal gaat om 14.00 uur open.

Om te reserveren, mail naar info@streekhistorischcentrum.nl.

Beeldpresentatie Oude auto’s in het straatbeeld

07
Maa

De startdia van de livestream over oude auto's in het straatbeeld door Bert Roossien op Facebook

Op 7 maart 2021 was via Facebook een livestream te zien waarin Bert Roossien foto’s uit het archief van het SHC toonde. Het thema was ‘oude auto’s in het straatbeeld’. Via deze link is de presentatie nog steeds terug te kijken.

Permanent


Altijd te zien in het SHC:

Winkeltje bij de sluis in de permanente tentoonstelling

De permanente tentoonstelling Schets van de Kanaalstreek; over de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal en omgeving. Met het nostalgische ‘winkeltje bij de sluis’, het kabinet vol linnengoed en de meubels van Knicos in de serre.

In SHC de Oude Stelmakerij:

SHC de Oude Stelmakerij is in de wintermaanden gesloten. Bezoek op afspraak is wel mogelijk via 0599-612649.

Vanaf Pasen 2022 zijn we weer geopend.

Voorstelling op maat
Voor groepen verzorgen wij ook voorstellingen op maat. Dat kan nu voor groepen tot max. 10 personen in Huize ter Marse  maar ook op een door u gewenste locatie, steeds over een door u gewenst onderwerp uit de streek (geschiedenis). Informeer naar de mogelijkheden op 0599-612649 (Bert Roossien).