Digitaal en Experimenteel onderzoek naar Streektaal

15
Mei

Lezing over onderzoek naar Streektaal aan de RuG

Deze lezing stond gepland voor zondag 23 januari maar is verplaatst naar zondag 15 mei 2022!

Luisteren naar en meedoen aan het onderzoek naar de Groninger streektaal en hoe dat aan de Rijksuniversiteit in Groningen wordt uitgevoerd.

Op zondag 15 mei hopen we Prof. Dr. Martijn Wieling en zijn twee promovendi Martijn Bartelds en Raoul Buurke te ontvangen in ons zondagmiddagprogramma in de Bibliotheek van Stadskanaal. Zij doen voor hun vak Groningse/Nedersaksische Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar taalvariatie.

In het eerste deel van deze lezing neemt Martijn Wieling u mee in hoe er binnen de RuG onderzoek gedaan wordt naar dialectvariatie. Digitale technieken spelen daarbij een belangrijke rol. Ook zal hij een recent ontwikkelde digitale onderwijsapplicatie demonstreren. Deze app heeft tot doel leerlingen in het basisonderwijs kennis te laten maken met de streektaal.

Vervolgens zullen in het tweede deel van deze lezing Martijn Bartelds en Raoul Buurke inzicht geven in hun onderzoek naar taalvariatie en welke technieken ze daarbij gebruiken. Als de situatie het toestaat (onder voorbehoud) is het na afloop van de lezing mogelijk om een blik te werpen in het mobiele laboratorium welke ingezet wordt om data te verzamelen van dialectsprekers. Mocht u zelf dialect spreken en bereid zijn mee te doen aan een van deze onderzoeken, horen zij dat graag!

De voorstelling begint  om 14.30 uur en vindt plaats in de Bibliotheek te Stadskanaal, Continentenlaan 2, 9501 DG te Stadskanaal. Entree € 4,50 p.p.; donateurs betalen € 1,50. Reserveren kan hier. De entree is excl. € 1,- transactiekosten per reservering.

 

Tentoonstelling ‘Het Stadskanaalster Achterhuis’

06
Mei

Tentoonstelling is verlengd tot en met 6 mei 2022!

In de expositieruimte van het Streekhistorisch Centrum is de tentoonstelling ‘Het Stadskanaalster Achterhuis’ te zien. Hier wordt het verhaal verteld over Willem en Hindertje Drenth. Samen met hun dochters Lammie en Fennie boden zij  vanaf de zomer van 1942 onderdak  aan zestien onderduikers. Dertien van hen waren van Joodse afkomst. Allen hebben de oorlog overleefd.

In de tentoonstelling staat o.a. een maquette van het huis aan de Krommewijk. Samen met een plattegrond van het huis laat die zien hoe de familie met hun onderduikers woonden en hoe weinig ruimte ze tot hun beschikking hadden. Heel bijzonder is ook de tentoongestelde Yad Vashem-medaille. Dit is de hoogste onderscheiding die de Israëlische ambassade uitreikt. Hindertje Drenth kreeg die in 1979 (en Willem postuum) voor hun hulp aan joden gedurende de Holocaust. Twee Poesiealbums, één van Lammie en één van haar schoolvriendin Martha Speelman die in elkaars album schreven, maken tastbaar hoezeer het leven aan het begin van de oorlog voor kinderen nog gewoon doorging. Toen Lammie in 1943 tijdelijk als dekmantel op het NSB-kantoor ging werken, raakte ze haar vriendinnen allemaal kwijt.

De tentoonstelling is ingericht naar aanleiding van de onthulling van Monument21 op de plek waar het huis van de familie Drenth stond, aan de Barkelazathe te Stadskanaal. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 8 mei 2022.

Foto: Kort na de bevrijding, op 8 mei 1945 trouwde Lammie Drenth met onderduiker Bennie Kosses. Veel van de onderduikers waren hier nog bij, voor ze ieder weer hun weg gingen.

Klik hier voor meer informatie over Monument21. 

Annie Post-Salomons, een verzetsvrouw uit Nieuw-Buinen

04
Mei

Portretfoto van de jonge Annie Salomons

Lezing door Jan-Willem van de Kolk

‘Het verborgen leed van Annie Post-Salomons’

Op woensdag 4 mei is er in het Streekhistorisch Centrum van Stadskanaal een speciale lezing. Die middag vertelt Jan-Willem van de Kolk over het bijzondere leven en vooral de ontberingen die Annie Post-Salomons tijdens de Tweede Wereldoorlog moest ondergaan.

In het voorjaarsnummer van Veerten verscheen  ‘Het verborgen leed van Annie Post-Salomons’. Dat is tot nu toe het meest indringende verhaal dat Jan-Willem van de Kolk heeft geschreven voor het tijdschrift van het SHC. Annie groeide op in Nieuw-Buinen. Ze trouwde daar met verzetsman Marinus Post. Na haar gevangenschap in vrouwenkamp Ravensbrück keerde ze aan het einde van de oorlog terug in Nederland. Dat is een wonder na wat haar is overkomen.

In de lezing tipt Jan-Willem ook het leven aan van z’n grootmoeder Geertruida Groenwold-Post. Ook vertelt hij dan over het onderduikersadres van Jantje Brouwer-Groenwold aan de Handelskade. Dat was tijdens de laatste oorlogsmaanden tevens de uitvalsbasis voor Thie Brouwer. Hij was voorman van de ARP en baken in de storm voor bekende verzetsmannen als Jan Smallenbroek en Johannes Post.

De lezing begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 4,50. Voor donateurs van het SHC € 1,50 op vertoon van de pas. Reserveren is noodzakelijk, het aantal plaatsen is beperkt. Dat kan hier. Voor meer informatie: tel. 0599-612649 (tijdens kantooruren) of info@streekhistorischcentrum.nl.

Vooraf en eventueel na afloop is in het Streekhistorisch Centrum ook de tentoonstelling over de familie Drenth en hun 16 onderduikers in het Stadskanaalster Achterhuis nog te bezichtigen. Deze is verlengd tot en met 6 mei.

Zondagmiddagprogramma

27
Sep

Klik hier voor het aangepaste programmaboekje!

Lezingen en concerten van het Streekhistorisch Centrum op zondagmiddag.

Let op: er zijn wijzigingen in het programma:

De lezing van 23 januari over Streektaal is verplaatst naar zondag 15 mei 2022

De lezing over Geert Teis door Jan Mooibroek is niet op 7 maar op zondag 6 maart 2022

Het optreden van de Poesieclub is niet op 20 maart, maar een week later, op zondag 27 maart 2022!

 

Net als vorig jaar vinden de zondagmiddagactiviteiten plaats in de bibliotheek, Continentenlaan 2, 9501 DG te Stadskanaal. Hier kan iedereen ruim zitten, is voldoende ventilatie en bovendien is er voldoende parkeergelegenheid.

Het nieuwe programma bevat veel herkansingen: uit het programma van vorig seizoen moesten veel activiteiten worden afgelast door de lockdown. Deze krijgen komend seizoen een nieuwe kans waar mogelijk, voor een gezellige zondagmiddag uit.

Reserveren voor de activiteiten kan heel gemakkelijk hier. Daarnaast zijn wij genoodzaakt om de coronapas te scannen. Voor mensen die hulp nodig hebben bij het aanmaken van zo’n QR-code, organiseert de Bibliotheek in Stadskanaal wekelijks op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag een spreekuur om daarbij te helpen! Het is gratis: men kan binnenlopen tussen 14 en 16 uur.

Beeldpresentatie Oude auto’s in het straatbeeld

07
Maa

De startdia van de livestream over oude auto's in het straatbeeld door Bert Roossien op Facebook

Op 7 maart 2021 was via Facebook een livestream te zien waarin Bert Roossien foto’s uit het archief van het SHC toonde. Het thema was ‘oude auto’s in het straatbeeld’. Via deze link is de presentatie nog steeds terug te kijken.

Permanent


Altijd te zien in het SHC:

Winkeltje bij de sluis in de permanente tentoonstelling

De permanente tentoonstelling Schets van de Kanaalstreek; over de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal en omgeving. Met het nostalgische ‘winkeltje bij de sluis’, het kabinet vol linnengoed en de meubels van Knicos in de serre.

In SHC de Oude Stelmakerij:

SHC de Oude Stelmakerij is in de wintermaanden gesloten. Bezoek op afspraak is wel mogelijk via 0599-612649.

Vanaf Pasen 2022 zijn we weer geopend.

Voorstelling op maat
Voor groepen verzorgen wij ook voorstellingen op maat. Dat kan nu voor groepen tot max. 10 personen in Huize ter Marse  maar ook op een door u gewenste locatie, steeds over een door u gewenst onderwerp uit de streek (geschiedenis). Informeer naar de mogelijkheden op 0599-612649 (Bert Roossien).