4 oktober: 14.30 uur Plaatsen van plezier: horecagelegenheden in de regio

04
Okt

Bert Roossien geeft een fotopresentatie, samengesteld uit het archief van het SHC.

Horecagelegenheden in de regio staan centraal in de eerste beeldpresentatie van het nieuwe activiteitenseizoen. Hotels waren vroeger niet alleen logementen voor mensen van buiten. Ze hadden tevens een functie als ontmoetings- plaats voor de omwonenden. Er werden vergaderingen en lezingen gehouden, familiefeesten gevierd en toneelspelen en concerten op de planken gebracht. Bij sommige hotels was zelfs een dekstation van de plaatselijke hengstenvereniging. Kortom, het was een plaats van plezier voor iedereen. Overigens: in de 19e eeuw fungeerde menig hotel ook nog als gemeentehuis.

Elk dorp in de Kanaalstreek en Westerwolde had één of meerdere hotel-restaurants, meestal vernoemd naar de eigenaar-uitbater. De presentatie laat oude opnamen zien van diverse hotel-restaurants van vroeger, maar ook van meer recente uitgaansgelenheden. Hotel Dopper in Stadskanaal, het Boschhuis in Ter Apel, Hotel Bots te Valthermond, maar ook het eerste Chinese restaurant in de Kanaalstreek passeren de revue.

Ale zondagmiddagactiviteiten beginnen om 14.30 uur en vinden plaats in de bibliotheek van Stadskanaal. Continentenlaan 2, 9501 DG.

Reserveren noodzakelijk: klik hier

 

In Huisje Manning 30-6/27-9 Witte Olifanten VII: Alida Everts

30
Jun

Bloemenzee van Alida Everts in Huisje Manning in Stadskanaal

Vanaf 30 juni is in Huisje Manning, de tentoonstellingsruimte van het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal, een expositie van Alida Everts te zien. Haar werk vormt een ode aan de planten- en bloemenwereld en de Groninger kunstenares zal Huisje Manning deze zomer dan ook omvormen tot een bloemenzee. Everts exposeert haar keramisch werk in combinatie met schilderijen.

Voor de aanvankelijk als bloemiste opgeleide kunstenares is dit een inspirerende plek om haar werk te laten zien. De naamgever van het huisje was immers tuinman Manning die hier tot begin jaren 80 van de vorige eeuw woonde. Alida Everts werd bekend met haar bloemstillevens. Grote en kleinere assemblages van bloemen en planten voerde ze ook uit in keramiek, van ruw aardewerk tot verfijnde geglazuurde objecten. In 2018 won ze met een van haar werken de prijs die verbonden is aan de Keramiek Triënnale in het Coda, Apeldoorn.

De expositie van Alida Everts is de 7de editie van de reeks solotentoonstellingen voor keramische kunst, die plaatsvindt onder de naam Witte Olifanten. Deze naam verwijst in overdrachtelijke zin naar iets zeldzaams, iets moois en kostbaars, te duur om te onderhouden, te kostbaar om weg te doen.

In SHC de Oude Stelmakerij: 5-6/25-10: Groeten uit Sellingen

05
Jun

In de nieuwe expositie zijn oude ansichtkaarten en foto’s te zien van het dorp Sellingen en de directe omgeving. Deze foto’s zijn in een bijzondere presentatie gegoten die uitnodigt tot verder kijken en veel nostalgische herinneringen zal oproepen.

Agenda


Nu te zien in het SHC:

De permanente tentoonstelling Schets van de Kanaalstreek; over de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal en omgeving.

27-6/27-9: Alida Everts, keramisch werk en schilderijen.

In SHC de Oude Stelmakerij:

5-6/25-10: Groeten uit Sellingen: een expositie van oude ansichtkaarten en foto’s van Sellingen toen en nu.

Zondagmiddagactiviteiten

Vanaf 4 oktober starten de zondagmiddagactiviteiten weer. Binnenkort staan ze allemaal op deze plek.

Klik hier voor een overzicht en om te reserveren.

Voorstelling op maat
Voor groepen verzorgen wij ook voorstellingen op maat. Dat kan nu voor groepen tot max. 10 personen in Huize ter Marse  maar ook op een door u gewenste locatie, steeds over een door u gewenst onderwerp uit de streek (geschiedenis). Informeer naar de mogelijkheden op 0599-612649 (Bert Roossien).