Tentoonstelling

10
Jul

Afbeelding schilderij Hotel Valthermond (detail) R. Zuiderweg

Rombertus Zuiderweg (1905-1994)

Een schilder die liever kunstenaar wilde zijn

Op zondag 10 juli opent de nieuwe tentoonstelling.

Rombertus Zuiderweg uit Musselkanaal legde zich na de verkoop van zijn schildersbedrijf in de jaren zestig volledig toe op het maken van schilderijen van de omgeving. Hij nam les bij Karl van Beekum uit Stadskanaal en later bij Jan Kunst, van kunstenaarsvereniging Palet uit Veendam. Vaak gebruikte hij een oude ansichtkaart of foto als voorbeeld, maar ook werkte hij wel in de openlucht. In de tentoonstelling worden de schilderijen getoond van veel bekende plekjes uit de regio die nu reeds lang verleden tijd zijn.

De tentoonstelling is te bekijken tot en met 4 september 2022.

Sporen van Slavernij in de Veenkoloniën

22
Jun
Portret van een onbekende en Barak Houwink uit circa 1780 door Fredericus Carolus de Hosson (Bad Bentheim 1718 – 1799 Oude Pekela) Olieverf op doek Collectie van het Veenkoloniaal Museum Veendam Barak Houwink was dominee op Sint Maarten. Nadat hij terugkeerde naar zijn geboortedorp Oude Pekela liet hij dit portret maken.

Portret van een onbekende en Barak Houwink, circa 1780
Fredericus Carolus de Hosson (Bad Bentheim 1718 – 1799 Oude Pekela)
Olieverf op doek
Collectie Veenkoloniaal Museum Veendam
Barak Houwink kwam was dominee op Sint Maarten. Nadat hij terugkeerde naar zijn geboortedorp Oude Pekela liet hij dit portret maken.

Lezing door Lieuwe Jongsma in SHC

Op woensdag 22 juni vertelt historicus Lieuwe Jongsma in het SHC over de sporen van de slavernij die ook in de Veenkoloniën nog te vinden zijn. De lezing sluit aan bij de manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Op tal van plekken in de provincie Groningen worden exposities en andere activiteiten gehouden die stil staan bij het feit dat 160 jaar geleden de slavernij formeel werd afgeschaft.

Het vervoer van de tot slaaf gemaakten gebeurde voornamelijk door de WIC (West-Indische Compagnie). Eén van hun hoofdkantoren stond in Groningen. Nederlanders, ook in Groningen, verdienden veel geld met het vervoeren en verhandelen van goederen en tot slaaf gemaakten. Ook in de Veenkoloniën woonden mensen die hun fortuin verdienden aan deze handel.

Lieuwe Jongsma is historicus en werkt als junior-conservator bij het Groninger Museum. Hij stelde voor het Groninger Museum de tentoonstelling Zwart in Groningen samen. In deze lezing gaat hij specifiek in op wat er in Oost-Groningen nog aan slavernijverleden is terug te vinden.

De lezing begint om 15.00 uur en de entree bedraagt € 5,00 (donateurs van het SHC € 2,00). Reserveren is noodzakelijk, het aantal plaatsen is beperkt. Dat kan hier.

Voor meer informatie: tel. 0599-612649 (tijdens kantooruren) of info@streekhistorischcentrum.nl. Zie ook www.bitterzoeterfgoed.nl

 

 

Onder Vuur II: de opmaat naar 1672

16
Jun

t/m 30 oktober in SHC de Oude Stelmakerij in Sellingen:

Expositie over Bommen Berend en de Eerste Münsterse oorlog

350 jaar geleden, in 1672, verklaarden Engeland, Frankrijk, en de bisschoppen van Keulen en Münster de Nederlandse Republiek de oorlog. Het jaar gaat de geschiedenis in als Het Rampjaar en de historische gebeurtenissen worden nu landelijk op veel locaties herdacht. In de provincie Groningen wordt daarbij vooral stil gestaan bij de herdenking van Groningens Ontzet (zie ook GO350). Het Streekhistorisch Centrum haakt daarbij aan met een expositie in haar dependance, SHC de Oude Stelmakerij in Sellingen.

De tentoonstelling belicht de persoon van Bommen Berend in diverse aspecten, als vorst, bisschop maar ook als mens. Deze bisschop van Münster, Bernard von Galen, viel in 1672 met een groot leger Oost-Nederland binnen en belegerde de stad Groningen met zwaar geschut, waardoor hij bekend is geworden als Bommen Berend. Wat minder bekend is, is dat 7 jaar eerder deze kerkvorst al een eerste militaire poging ondernam om het oosten van Nederland aan zich te onderwerpen. Ondanks de schaal van de oorlog en de impact ervan op het oosten van Nederland en speciaal Groningen, geldt deze Eerste Münsterse Oorlog als een bijna vergeten geschiedenis. Nu, met de herdenking van de gebeurtenissen van 1672 – met name de aanval op en belegering van de stad Groningen door Bommen Berend –  wordt ook deze eerdere militaire veldtocht van de Bisschop van Münster nog eens voor het voetlicht gehaald.

De tentoonstelling Onder Vuur over Bommen Berend, werd door het MOW op basis van onderzoek van Tjarko van Dijk in 2015 ontwikkeld.

De expositie is gratis te bezoeken van donderdag tot en met zaterdag van 10.00-16.00 uur en op zondag van 13.00-16.00 uur.

Spotprent van Bommen Berend als varken

Naar aanleiding van de oorlog verschenen er destijds vele spotprenten over de bisschop van Münster, zoals ook dit portret uit 1672. Bij omkering toont deze prent de kop van een varken. Collectie Rijksmuseum RP-P-OB-77.052.

Zondagmiddagprogramma

15
Mei

Klik hier voor het programmaboekje van 2021-22!

Lezingen en concerten van het Streekhistorisch Centrum op zondagmiddag.

Het seizoen van zondagmiddagactiviteiten 2021-2022 is ten einde. Vanaf september staan hier de activiteiten voor het seizoen 2022-2023 dat loopt van oktober tot mei.

Beeldpresentatie Oude auto’s in het straatbeeld

07
Maa

De startdia van de livestream over oude auto's in het straatbeeld door Bert Roossien op Facebook

Op 7 maart 2021 was via Facebook een livestream te zien waarin Bert Roossien foto’s uit het archief van het SHC toonde. Het thema was ‘oude auto’s in het straatbeeld’. Via deze link is de presentatie nog steeds terug te kijken.

Permanent


Altijd te zien in het SHC:

Winkeltje bij de sluis in de permanente tentoonstelling

De permanente tentoonstelling Schets van de Kanaalstreek; over de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal en omgeving. Met het nostalgische ‘winkeltje bij de sluis’, het kabinet vol linnengoed en de meubels van Knicos in de serre.

In SHC de Oude Stelmakerij:

SHC de Oude Stelmakerij is in de wintermaanden gesloten. Bezoek op afspraak is wel mogelijk via 0599-612649.

Vanaf Pasen 2022 zijn we weer geopend.

Voorstelling op maat
Voor groepen verzorgen wij ook voorstellingen op maat. Dat kan nu voor groepen tot max. 10 personen in Huize ter Marse  maar ook op een door u gewenste locatie, steeds over een door u gewenst onderwerp uit de streek (geschiedenis). Informeer naar de mogelijkheden op 0599-612649 (Bert Roossien).