Verwacht vanaf 7 juli

07
Jul

Witte Olifanten IX: Tijdcollages

Marijke Klamer en Merel Wendt

Tijdcollages, de negende editie van Witte Olifanten is in voorbereiding. Het wordt een bijzondere editie. De kunstenaars Marijke Klamer en Merel Wendt, beiden in 2021 afgestudeerd aan Academie Minerva, zijn gevraagd om in een serie keramische objecten te reageren op de collectie van het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal (SHC). De duo-expositie is te zien zijn in Huisje Manning, de expositieruimte van het SHC, en vindt plaats aan de vooravond van de verhuizing van het SHC, sinds 1975 gevestigd in Huize ter Marse, naar het centrum van Stadskanaal.
Zie ook de website van Witte Olifanten

 

 

 

 

Vloerboeketten en Gronings Rood: van de kouwe grond

16
Jun

Keramisch werk van Alida Everts en Mirjam Veldhuis

Links een vloerboeket van Alida Everts, rechts een detail van Gronings Rood van Mirjam Veldhuis

 

 

 

 

 

 

Van 16 juni tot en met zondag 10 september is in SHC de oude Stelmakerij weer een nieuwe tentoonstelling ingericht.  Alida Everts toont haar Vloerboeketten, gemaakt van verschillende soorten klei. Organische vormen, zaden, bloemen en knoppen heeft zij geboetseerd met de aarde waaruit ze zijn ontstaan.

Van Mirjam Veldhuis is de beeldengroep Gronings Rood te zien. Het is een serie totemachtige beelden van diverse formaten, sommige elementen zijn mans hoog. Mirjam Veldhuis gebruikte hiervoor Groningse klei. De smeuïge klei leent zich bijzonder goed voor het creëren van een gevarieerd oppervlak of huid. Dit verrijkt weer de kenmerkende oranje kleur die de klei verkrijgt na het stoken. Zelf zegt ze: “Elke oneffenheid lijkt te worden uitvergroot. Het lijkt wel of de klei het licht vangt en weer uitstraalt.”

De expositie is tijdens de manifestatie Westerwolde Rijgt, van 16 tot en met 25 juni, dagelijks te zien van 10.00-17.00 uur en daarna tot en met zondag 10 september, van donderdag tot en met zondag van 13.00-16.00 uur.
Gratis entree.

Zie ook

Westerwolde Rijgt

Website Alida Everts

website Mirjam Veldhuis

Expositie ’t Schierste Ploatje

07
Apr

Zonnestralen in het bos, één van de geëxposseerde foto's van Alja Venema.

 

 

 

 

 

 

In SHC de oude Stelmakerij te Sellingen

Vanaf Goede Vrijdag 7 april 2023 gaat SHC de oude Stelmakerij weer open voor een nieuw seizoen.

Behalve de geschiedenis van Westerwolde die in de permanente tentoonstelling te zien is, is er dan ook een heel nieuwe expositie ingericht in de schuur achter de Stelmakerij, de oude werkplaats. Te zien zijn foto’s die fotografe Alja Venema maakte om de mooiste plekken van Westerwolde weer te geven: ’t Schierste Ploatje.

De expositie ’T Schierste Ploatje toont foto’s die gemaakt zijn voor de fotowedstrijd die Stichting ZO!Groningen in 2022 uitschreef. Deze stichting heeft als doel het promoten van de regio Oldambt, Westerwolde en Veenkoloniën op toeristisch gebied. De wedstrijd is geïnspireerd op het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje: elke deelnemer moet een aantal opdrachten voltooien waarbij steeds punten per opdracht kunnen worden gewonnen. Wie uiteindelijk de meeste punten heeft gekregen voor zijn foto’s, is de winnaar. In 2022 won Alja Venema uit Stadskanaal de wedstrijd voor het gebied Westerwolde. De hoofdprijs was een eigen expositie in de regio, die dus vanaf 7 april tot en met 11 juni in Sellingen te zien is. Klik hier voor de actuele openingstijden.

Kanaalst(r)eekjes

10
Maa

Een quilt met een foto van Huize ter Marse erin verwerkt gemaakt door Ina Koops

Foto’s verwerkt in quilts

Van 10 maart tot en met 9 juni 2023 staat de wisseltentoonstelling helemaal in het teken van quilts. Er worden 25 quilts die geïnspireerd zijn op gebouwen in de Kanaalstreek geëxposeerd die zijn gemaakt door Jantje Kupers-De Roo en haar cursisten.

Jantje Kupers-De Roo uit Stadskanaal geeft al jaren les in handwerktechnieken aan vele groepen in Zuidoost-Groningen. Veel bekendheid kreeg ze met haar quilts die gemaakt zijn van oud beddengoed dat vroeger in bedsteden werd gebruikt.

Voor deze nieuwe expositie kregen haar cursisten de opdracht om een of meerdere foto’s van bekende gebouwen in Stadskanaal in een quilt van 50 x 50 centimeter te verwerken. Dit gaat op een speciale manier: met een door Jantje zelf bedachte techniek wordt de afbeelding van de papieren achtergrond van de foto los geweekt. De zo ontstane dunne afbeelding op de overgebleven laag kan vervolgens in het textiel verwerkt worden. Door kleuren en patronen van de stoffen met de foto te combineren, ontstonden de meest fantasievolle nieuwe landschappen. Deze werken worden tentoongesteld in Huisje Manning, de expositieruimte van het Streekhistorisch Centrum. Bij de expositie verschijnt een boekje waarin alle quilts staan afgebeeld.

De tentoonstelling is te bezoeken van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur. Op afspraak ook buiten deze tijden, ook in het weekend. Bespreken kan via info@streekhistorischcentrum.nl of 0599-612649.

Bij de foto: Een quilt met een foto erin verwerkt van Huize ter Marse, gemaakt door Ina Koops.

Zondagmiddagprogramma

29
Sep

de omslag van het programmaboekje 2022-2023

Klik hier voor het programmaboekje van 2022-23!

Bijna altijd wat te doen: Lezingen en presentaties van het Streekhistorisch Centrum op zondagmiddag.

Geïnteresseerd in de geschiedenis van de streek, hou je van oude foto’s kijken of misschien meer in poëzie en literatuur? Het zondagmiddagprogramma bevat activiteiten voor elk wat wils. De activiteiten vinden plaats in de bibliotheek van Stadskanaal, Continentenlaan 2, 9501 DG Stadskanaal. Ze beginnen altijd om 14.30 uur, de zaal gaat om 14.00 uur open.

Om te reserveren, mail naar info@streekhistorischcentrum.nl.

Beeldpresentatie Oude auto’s in het straatbeeld

07
Maa

De startdia van de livestream over oude auto's in het straatbeeld door Bert Roossien op Facebook

Op 7 maart 2021 was via Facebook een livestream te zien waarin Bert Roossien foto’s uit het archief van het SHC toonde. Het thema was ‘oude auto’s in het straatbeeld’. Via deze link is de presentatie nog steeds terug te kijken.

Permanent


Altijd te zien in het SHC:

Winkeltje bij de sluis in de permanente tentoonstelling

De permanente tentoonstelling Schets van de Kanaalstreek; over de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal en omgeving. Met het nostalgische ‘winkeltje bij de sluis’, het kabinet vol linnengoed en de meubels van Knicos in de serre.

In SHC de Oude Stelmakerij:

SHC de Oude Stelmakerij is in de wintermaanden gesloten. Bezoek op afspraak is wel mogelijk via 0599-612649.

Vanaf Pasen 2022 zijn we weer geopend.

Voorstelling op maat
Voor groepen verzorgen wij ook voorstellingen op maat. Dat kan nu voor groepen tot max. 10 personen in Huize ter Marse  maar ook op een door u gewenste locatie, steeds over een door u gewenst onderwerp uit de streek (geschiedenis). Informeer naar de mogelijkheden op 0599-612649 (Bert Roossien).