Manuel Claasen over (de) Romantiek

24
Okt
Manuel Claasen in een romantisch landschap, vastgelegd door zijn vrouw.

Manuel Claasen in een ‘romantisch’ landschap.

Romantiek in de bibliotheek

Op zondagmiddag 24 oktober houdt Manuel Claasen een voordracht in de bibliotheek van Stadskanaal in het kader van de zondagmiddagactiviteiten van het Streekhistorisch Centrum. Manuel is een vaste spreker in dat programma. Deze keer houdt hij zijn ‘causerie’ over (de) romantiek, zowel met een grote als een kleine ‘r’.

Het begrip ‘romantiek’ heeft twee ladingen. Enerzijds gebruiken we de term in alledaagse taal, zoals bij ‘een romantisch dinertje’ of ‘een romantische bruidsjapon’, anderzijds kennen we de term waarmee we de grote 19e-eeuwse Europese cultuurstroming aanduiden, Romantiek met een hoofdletter.  Maar wat hebben deze twee begrippen met elkaar te maken? Dat is een gecompliceerd geheel van overeenkomsten en verschillen. Manuel zal proberen enige helderheid in deze ingewikkelde materie te brengen, met voorbeelden uit kunst, literatuur en muziek.

Manuel Claasen (Oostzaan 1939) is neerlandicus en beeldend kunstenaar. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar houdt hij zich bezig met schrijven, musiceren (diverse blokfluiten) en het van tijd tot tijd houden van lezingen en/of voordrachten

De voorstelling begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 6,00. Donateurs betalen € 4,00 op vertoon van de pas. De lezing vindt plaats in de bibliotheek van Stadskanaal aan de Continentenlaan 2. Het tonen van de QR-code van de coronacheck is verplicht.

 

Zondagmiddagprogramma

27
Sep

Klik hier voor het programmaboekje!

Lezingen en concerten van het Streekhistorisch Centrum gaan weer van start.

Op zondag 3 oktober beginnen de lezingen en concerten van het Streekhistorisch Centrum (SHC) weer.

Net als vorig jaar vinden de zondagmiddagactiviteiten plaats in de bibliotheek, Continentenlaan 2, 9501 DG te Stadskanaal. Hier kan iedereen ruim zitten, is voldoende ventilatie en bovendien is er voldoende parkeergelegenheid.

Het nieuwe programma bevat veel herkansingen: uit het programma van vorig seizoen moesten veel activiteiten worden afgelast door de lockdown. Deze krijgen komend seizoen een nieuwe kans waar mogelijk, voor een gezellige zondagmiddag uit.

Reserveren voor de activiteiten blijft voorlopig noodzakelijk. Dat kan heel gemakkelijk hier. Daarnaast zijn wij genoodzaakt om de coronapas te scannen. Voor mensen die hulp nodig hebben bij het aanmaken van zo’n QR-code, organiseert de Bibliotheek in Stadskanaal wekelijks op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag een spreekuur om daarbij te helpen! Het is gratis: men kan binnenlopen tussen 14 en 16 uur.

Beeldpresentatie Oude auto’s in het straatbeeld

07
Maa

De startdia van de livestream over oude auto's in het straatbeeld door Bert Roossien op Facebook

Op 7 maart was via Facebook een livestream te zien waarin Bert Roossien foto’s uit het archief van het SHC toonde. Het thema was ‘oude auto’s in het straatbeeld’. Via deze link is de presentatie terug te kijken.

Agenda


Nu te zien in het SHC:

De permanente tentoonstelling Schets van de Kanaalstreek; over de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal en omgeving.

In SHC de Oude Stelmakerij:

Zodra het weer mag, nog even te zien: Groeten uit Sellingen: een expositie van oude ansichtkaarten en foto’s van Sellingen toen en nu.

Zondagmiddagactiviteiten

Zodra het weer mag, starten de zondagmiddagactiviteiten weer. Klik hier voor een overzicht en om te reserveren.

Voorstelling op maat
Voor groepen verzorgen wij ook voorstellingen op maat. Dat kan nu voor groepen tot max. 10 personen in Huize ter Marse  maar ook op een door u gewenste locatie, steeds over een door u gewenst onderwerp uit de streek (geschiedenis). Informeer naar de mogelijkheden op 0599-612649 (Bert Roossien).