Wildervank in oude foto’s

03
Nov

Toen Wildervank nog een eigen gemeentehuis had, met ernaast de NH kerk en pastorie. JosPe-collectie Streekhistorisch Centrum foto-32827

 

 

 

Wildervank in beeld: een voorstelling met oude foto’s uit het SHC

 Op zondag 3 november presenteert Bert Roossien, historicus bij het Streekhistorisch Centrum (SHC) weer een voorstelling met oude foto’s uit het archief. Het thema is deze keer het dorp Wildervank. De voorstelling vindt plaats in de Bibliotheek van Stadskanaal.

De gemeente Wildervank hield in 1969 op te bestaan. Het gelijknamige dorp kwam onder de gemeente Veendam terwijl het Stadskanaalster gedeelte bij de gemeente Onstwedde werd gevoegd en omgedoopt tot de gemeente Stadskanaal. Bert laat beelden zien van Wildervank en Stadskanaal-Wildervank, van het Midden Verlaat – de vroegere grens met de gemeente Veendam – tot aan de Gele Klap in Stadskanaal.

Dit onderwerp is nog nooit eerder belicht in de fotopresentaties. De reden dat nu voor Wildervank gekozen is, is een bijzondere: het is de geboorteplaats van de presentator, die in november officieel met pensioen gaat. Gelukkig blijft Bert Roossien wel als vrijwilliger voor het SHC zijn presentaties geven!

De voorstelling begint om 14.30 uur. Het bijwonen van de voorstelling kost 5,00 (inclusief koffie/thee). Donateurs van het Streekhistorisch Centrum betalen € 2,00. Reserveren kan via 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl.

Bij de foto: Toen Wildervank nog een eigen gemeentehuis had. Ernaast de pastorie van de NH kerk.

JosPe-collectie Streekhistorisch Centrum Stadskanaal foto-32827

Het Verhaal van een Vaandel

02
Nov
Op 2 juli ontving het SHC het verenigingsvaandel van gymnastiekvereniging Jahn II van de jubileumcommissie. v.l.n.r. Aly Corporaal, Fenna Schipper, Helen Kämink, Jaap Meijering en Jan Hartman.

Op 2 juli ontving het SHC het verenigingsvaandel van gymnastiekvereniging Jahn II van de jubileumcommissie. v.l.n.r. Aly Corporaal, Fenna Schipper, Helen Kämink, Jaap Meijering en Jan Hartman. Foto: Jaap Kok/SHC.

Tentoonstelling over het vaandel van gymnastiekvereniging Jahn II uit Stadskanaal

Tot en met 28 september is in de wisselkamer van het SHC een kleine tentoonstelling te zien over het vaandel van gymnastiekvereniging Jahn II. Het Streekhistorisch Centrum mocht dit vaandel onlangs van de vereniging aan de collectie toevoegen.

1883

Het vaandel van Jahn II is al in 1883 gemaakt van zwart fluweel door een aantal vooraanstaande dames uit Stadskanaal, die toen zelf nog niet eens lid mochten worden. 1883 is het oprichtingsjaar van de eerste vereniging Jahn, die echter ruim 10 jaar later weer ter ziele ging. In 1903 probeerde men het opnieuw met meer succes. Toen werden de Romeinse II en het oprichtingsjaar 1903 van de vereniging Jahn, nu Jahn II, aan het vaandel toegevoegd. Het vaandel is dus al ruim 140 jaar oud en daarmee één van de oudste originele objecten van het Streekhistorisch Centrum.

Zwaargewicht

Een vaandel was van oudsher van groot belang voor een (sport-)vereniging. Het moest met eerbied worden behandeld, het ging trots voorop tijdens een manifestatie en het werd ook eerbiedig gegroet. Ere-voorzitter van de vereniging, Jaap Meijering was jarenlang vaandeldrager: “Het was een eer als je werd aangewezen om voorafgaand aan de uitvoering het vaandel te mogen dragen, maar het was niet makkelijk. Het dikke fluwelen doek, behangen met tal van medailles, is behoorlijk zwaar en je moest het niet alleen rechtop dragen, maar tijdens de groet ook naar voren buigen en dan even zo blijven staan”.

Meijering heeft het vaandel de laatste decennia steeds zorgvuldig thuis bewaard, samen met nog tal van andere vlaggen en archiefstukken van de gymnastiekvereniging waaronder de originele oudste groepsfoto, uit 1903. Het SHC mocht ook deze stukken nu aan de collectie toevoegen.

Kwetsbaar

De schenking ging tevens gepaard met een financiële donatie, wat voor directeur Helen Kämink een extra verrassing was: “Natuurlijk zijn we blij met de kostbare schenking. Maar zoiets aannemen is één ding, vervolgens moet je er ook goed voor zorgen. Dat is bij zo’n kwetsbaar en waardevol object als een vaandel best een zorg. Met de geldelijke bijdrage kunnen we zorgen voor een goede kast en verpakking zodat schadelijke invloeden tot een minimum worden beperkt.”

 

Het geschonken vaandel en de archiefstukken zijn de komende tijd in het Streekhistorisch Centrum te bewonderen in de kleine tentoonstelling “Verhaal van een vaandel”, nog tot en met 2 november 2024.

Schrijver te gast: Richard Osinga over ‘Munt’

20
Okt

Omslag van het boek Munt door Richard Osinga

Schrijver te gast: Richard Osinga over ‘Munt’

Op zondag 20 oktober heeft het Streekhistorisch Centrum (SHC) een schrijver te gast in het zondagmiddagprogramma. Vandaag komt Richard Osinga vertellen over zijn roman Munt.
Het SHC verleent al jaren onderdak aan een paar leeskringgroepen die 4x per jaar bij elkaar komen om van te voren vastgestelde boeken te lezen. Het SHC nodigt daar vervolgens één van de auteurs van uit. De lezing is voor iedereen toegankelijk en vindt plaats in de bibliotheek van Stadskanaal.

Over het boek:
Op een broeierige middag komt een man het winkeltje van Xiao Wei in een stadje in Oost-Congo binnen. De man wil een oude zilveren munt verkopen. Xiao Wei is in Congo om kostbare metalen in te kopen voor het bedrijf van zijn oom. Die oom is niet geïnteresseerd in oude munten, maar er is iets in de munt wat Xiao Wei intrigeert.
Deze munt vormt de spil in de levens van drie personen. Dat van Plamedi, de Congolese gids die de munt vond en ermee hoopt te ontsnappen aan de armoede. Dat van Eva, de Nederlandse onderzoeker die met een inderhaast opgetuigde Belgisch-Congolese archeologische expeditie de vindplaats van de munt gaat onderzoeken. En dat van Xiao Wei, die hoopt dat de munt hem in staat stelt terug te keren naar China en zijn verloofde. Maar de munt laat zich door niemand gebruiken, het is alsof die zijn eigen plan trekt.

Over de auteur:
Richard Osinga (1971) publiceerde zeven romans. In zijn boeken, steeds gesitueerd in een internationaal decor, zoekt hij naar wat mensen met elkaar verbindt en verbeeldt hij hoe culturen, levensbeschouwingen en filosofieën dwars door tijd en ruimte in elkaar grijpen. De auteur oogstte veel lof met zijn recente romans Munt (2023), Arc (2021) en Wie de rechtvaardigen zoekt (2019). Munt stond op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon en op de longlist van de Libris. Osinga studeerde economie en algemene letteren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarna werkte hij, naast zijn schrijverschap, als diplomaat, internetondernemer, online marketeer, zorgondernemer en product manager.

Het programma begint om 14.30 uur. De toegang bedraagt € 10,00. Donateurs van het SHC en leden van de leeskringen bij het SHC krijgen korting.
Reserveren wordt aanbevolen en kan via 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl.

Zondagmiddagprogramma

29
Sep

Omslag van e programmafolder met daarop het winkeltje uit het SHCLezingen en presentaties van het Streekhistorisch Centrum op zondagmiddag.

We beginnen weer op zondag 29 september 2024! Hier staat hier het complete programma. Donateurs krijgen het programma samen met de nieuwe toegangspas, binnenkort thuisgestuurd.

Geïnteresseerd in de geschiedenis van de streek, hou je van oude foto’s kijken of misschien liever van poëzie en literatuur? Het zondagmiddagprogramma bevat activiteiten voor elk wat wils. De activiteiten vinden meestal plaats in de bibliotheek van Stadskanaal, Continentenlaan 2, 9501 DG Stadskanaal. Ze beginnen altijd om 14.30 uur, de zaal gaat om 14.00 uur open.

Om te reserveren, mail naar info@streekhistorischcentrum.nl.

Beeldpresentatie Oude auto’s in het straatbeeld

07
Maa

De startdia van de livestream over oude auto's in het straatbeeld door Bert Roossien op Facebook

Op 7 maart 2021 was via Facebook een livestream te zien waarin Bert Roossien foto’s uit het archief van het SHC toonde. Het thema was ‘oude auto’s in het straatbeeld’. Via deze link is de presentatie nog steeds terug te kijken.

Permanent


Altijd te zien in het SHC:

Winkeltje bij de sluis in de permanente tentoonstelling

De permanente tentoonstelling Schets van de Kanaalstreek; over de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal en omgeving. Met het nostalgische ‘winkeltje bij de sluis’, het kabinet vol linnengoed en de meubels van Knicos in de serre.

In SHC de Oude Stelmakerij:

SHC de Oude Stelmakerij is in de wintermaanden gesloten. Bezoek op afspraak is wel mogelijk via 0599-612649.

Vanaf Pasen 2022 zijn we weer geopend.

Voorstelling op maat
Voor groepen verzorgen wij ook voorstellingen op maat. Dat kan nu voor groepen tot max. 10 personen in Huize ter Marse  maar ook op een door u gewenste locatie, steeds over een door u gewenst onderwerp uit de streek (geschiedenis). Informeer naar de mogelijkheden op 0599-612649 (Bert Roossien).