Beeldpresentatie Veranderend Stadskanaal

02
Apr

Het Stadskanaal langs de Hoofdstraat met een volbeladen vrachtschip zoals in de jaren 60 nog veelvuldig was te zien. Daarachter de Beneluxlaan met de Hema die toen net geopend was. Het hoge pand links was het kantoor en woonhuis van notaris Kuhlman en verder nog net zichtbaar de panden van grossierderij Kuipers. Inmiddels staat hier de Kanaalpassage.

Het centrum van Stadskanaal in beeld, 1960-2020

Op zondagmiddag 2 april a.s. vertoont Bert Roossien weer foto’s uit het archief van het Streekhistorisch Centrum. Deze keer staan de veranderingen in het centrum van Stadskanaal centraal. De voorstelling vindt plaats in de bibliotheek van Stadskanaal.

 

Wie een oude foto van de Hoofdstraat van Stadskanaal bekijkt, ziet al snel dat het merendeel van de panden aan de straatzijde zijn verdwenen. Dat geldt tevens voor de agrarische bebouwing langs het Boerendiep, inmiddels Navolaan geheten. In de afgelopen halve eeuw is dit stukje Stadskanaal drastisch op de schop gegaan. Er is gesloopt, gebouwd, weer afgebroken en herbouwd. In deze beeldpresentatie, samengesteld door Bert Roossien,  zien we al deze veranderingen door de jaren heen nog eens aan ons voorbijkomen.

De voorstelling begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 4,50 inclusief koffie of thee. Donateurs betalen € 1,50 op vertoon van hun pas. Voor meer informatie: 0599-612649  of info@streekhistorischcentrum.nl. Reserveren kan ook hier.

Bij de foto: Het Stadskanaal langs de Hoofdstraat met een vol beladen vrachtschip zoals in de jaren 60 nog veelvuldig was te zien. Daarachter de Beneluxlaan met de Hema die toen net geopend was. Het hoge pand links was het kantoor en woonhuis van notaris Kuhlman en verder nog net zichtbaar de panden van grossierderij Kuipers. Inmiddels staat hier de Kanaalpassage. Collectie Streekhistorisch Centrum/Jospe 32102.

 

 

 

 

 

 

Kleur in Groningen in de 18e eeuw

19
Maa

De groene kamer van het Feithhuis in GRoningen, links in zwart-wit gefotografeerd door P.B. Kramer, rechts in kleur geaquarelleerd door Louise Feith.

 

 

 

 

 

Lezing door historicus en conservator Lieuwe Jongsma

Op zondag 19 maart komt er in het zondagmiddagprogramma van het Streekhistorisch Centrum weer een speciale gast voor een lezing in de bibliotheek van Stadskanaal. Historicus en conservator van het Groninger Museum Lieuwe Jongsma komt vertellen over zijn recentste onderzoek naar de geschiedenis van Groningen.

Zijn lezing gaat over kleur in Groningen in de 18e eeuw. Vandaag de dag is kleur in de objecten om ons heen zo vanzelfsprekend dat we er vaak niet bij stil staan waar die kleuren vandaan komen. Met de komst van synthetische pigmenten zijn de mogelijkheden eindeloos. In de 18e eeuw was dat anders: iedere kleur werd gemaakt van een ander pigment met een vaak exotische oorsprong. De pigmenten werden gebruikt om gebouwen kleur te geven, stoffen te verven of schilderijen te maken die in de huizen van rijke mensen hingen. Hoe kwamen deze pigmenten naar Groningen en hoe werden ze gebruikt?

De lezing begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 6,00. Donateurs betalen € 4,00 op vertoon van de pas. Reserveren kan hier , per mail  via info@streekhistorischcentrum.nl, of tijdens kantooruren telefonisch via 0599-612649. De lezing vindt plaats in de bibliotheek van Stadskanaal aan de Continentenlaan 2.

Beeld: Links: Groene kamer Feithhuis, Foto P.B. Kramer, circa 1915, Groninger Archieven; Rechts: Groene kamer Feithhuis, Aquarel Louise Feith, circa 1910, Groninger Archieven.

Kanaalst(r)eekjes

10
Maa

Een quilt met een foto van Huize ter Marse erin verwerkt gemaakt door Ina Koops

Foto’s verwerkt in quilts

Van 10 maart tot en met 9 juni 2023 staat de wisseltentoonstelling helemaal in het teken van quilts. Er worden 25 quilts die geïnspireerd zijn op gebouwen in de Kanaalstreek geëxposeerd die zijn gemaakt door Jantje Kupers-De Roo en haar cursisten.

Jantje Kupers-De Roo uit Stadskanaal geeft al jaren les in handwerktechnieken aan vele groepen in Zuidoost-Groningen. Veel bekendheid kreeg ze met haar quilts die gemaakt zijn van oud beddengoed dat vroeger in bedsteden werd gebruikt.

Voor deze nieuwe expositie kregen haar cursisten de opdracht om een of meerdere foto’s van bekende gebouwen in Stadskanaal in een quilt van 50 x 50 centimeter te verwerken. Dit gaat op een speciale manier: met een door Jantje zelf bedachte techniek wordt de afbeelding van de papieren achtergrond van de foto los geweekt. De zo ontstane dunne afbeelding op de overgebleven laag kan vervolgens in het textiel verwerkt worden. Door kleuren en patronen van de stoffen met de foto te combineren, ontstonden de meest fantasievolle nieuwe landschappen. Deze werken worden tentoongesteld in Huisje Manning, de expositieruimte van het Streekhistorisch Centrum. Bij de expositie verschijnt een boekje waarin alle quilts staan afgebeeld.

De tentoonstelling is te bezoeken van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur. Op afspraak ook buiten deze tijden, ook in het weekend. Bespreken kan via info@streekhistorischcentrum.nl of 0599-612649.

Bij de foto: Een quilt met een foto erin verwerkt van Huize ter Marse, gemaakt door Ina Koops.

Geschiedenis in oude Kaarten

26
Feb

Een kaart van de heerlijkheid Groningen uit 1681.

Geschiedenis in Oude Kaarten

Of te wel : Hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt en droge voeten heeft gehouden

Op 26 februari komen in het zondagmiddagprogramma van het Streekhistorisch Centrum twee speciale sprekers voor een lezing in de bibliotheek van Stadskanaal. Paul Brood en Martin Berendse, aka ‘De Kaartmannetjes’ vertellen over bijzondere oude kaarten die ze tegenkwamen bij hun zoektochten in de Nederlandse archieven.

Martin Berendse en Paul Brood zijn de auteurs van de reeks Historische Atlas NL, waarvan in november 2022 het vierde deel verscheen met als thema Water. In deze atlassen geven zij een beeld van de Nederlandse geschiedenis aan de hand van vooral kaarten die in onze archieven en bibliotheken worden bewaard. Vaak zijn ze nauwelijks bekend, niet eerder gepubliceerd en daarom extra verrassend.  Uit de informatie die ze verbeelden, zijn veel verhalen te halen.

Als (voormalige) rijksarchivarissen zijn Paul en Martin nog steeds gefascineerd door de boeiende ontstaansgeschiedenis van Nederland en vooral in de staatkundige en rechtshistorische aspecten daarvan. Tijdens hun lezing laten zij op het scherm bijzondere kaarten zien, maar ook nemen zij een paar originele nostalgische schoolkaarten en -platen mee.

De lezing begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 6,00. Donateurs betalen € 4,00 op vertoon van de pas. Reserveren kan hier, per mail  info@streekhistorischcentrum, of tijdens kantooruren telefonisch via 0599-612649. De lezing vindt plaats in de bibliotheek van Stadskanaal aan de Continentenlaan 2.

 

Groeten uit Nieuw-Buinen

12
Feb

arbeidershuisjes op t Aailand in Nieuw-Buinen

Presentatie ‘Groeten uit Nieuw-Buinen’  met archieffoto’s uit het SHC

Op zondagmiddag 12 februari a.s. vertoont Bert Roossien weer foto’s uit het archief van het Streekhistorisch Centrum. Deze keer staat Nieuw- Buinen centraal. De voorstelling vindt plaats in de bibliotheek van Stadskanaal.

Het is in 2023 200 jaar geleden dat de eerste ‘dagwerken’ turf in de Buiner venen zijn gegraven en via het Stadskanaal werden afgevoerd. Het SHC presenteert daarom deze middag historische opnamen van Nieuw-Buinen. Historicus Bert Roossien vertoont opnames van winkeltjes en werkplaatsen, de scheepvaart en natuurlijk de glasindustrie die het dorp in de negentiende eeuw echt op de kaart zette.

De voorstelling begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 4,50 inclusief consumptie. Donateurs betalen € 1,50 op vertoon van hun pas. Voor meer informatie: 0599-612649  of info@streekhistorischcentrum.nl. Reserveren kan ook hier.

Bij de foto: Arbeidershuisjes op het Aailand aan de Dwarskade in Nieuw-Buinen, nu al lang verdwenen. Collectie SHC/Jospe foto-32781.

 

Zondagmiddagprogramma

29
Sep

de omslag van het programmaboekje 2022-2023

Klik hier voor het programmaboekje van 2022-23!

Bijna altijd wat te doen: Lezingen en presentaties van het Streekhistorisch Centrum op zondagmiddag.

Geïnteresseerd in de geschiedenis van de streek, hou je van oude foto’s kijken of misschien meer in poëzie en literatuur? Het zondagmiddagprogramma bevat activiteiten voor elk wat wils. De activiteiten vinden plaats in de bibliotheek van Stadskanaal, Continentenlaan 2, 9501 DG Stadskanaal. Ze beginnen altijd om 14.30 uur, de zaal gaat om 14.00 uur open.

Om te reserveren, mail naar info@streekhistorischcentrum.nl.

Beeldpresentatie Oude auto’s in het straatbeeld

07
Maa

De startdia van de livestream over oude auto's in het straatbeeld door Bert Roossien op Facebook

Op 7 maart 2021 was via Facebook een livestream te zien waarin Bert Roossien foto’s uit het archief van het SHC toonde. Het thema was ‘oude auto’s in het straatbeeld’. Via deze link is de presentatie nog steeds terug te kijken.

Permanent


Altijd te zien in het SHC:

Winkeltje bij de sluis in de permanente tentoonstelling

De permanente tentoonstelling Schets van de Kanaalstreek; over de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal en omgeving. Met het nostalgische ‘winkeltje bij de sluis’, het kabinet vol linnengoed en de meubels van Knicos in de serre.

In SHC de Oude Stelmakerij:

SHC de Oude Stelmakerij is in de wintermaanden gesloten. Bezoek op afspraak is wel mogelijk via 0599-612649.

Vanaf Pasen 2022 zijn we weer geopend.

Voorstelling op maat
Voor groepen verzorgen wij ook voorstellingen op maat. Dat kan nu voor groepen tot max. 10 personen in Huize ter Marse  maar ook op een door u gewenste locatie, steeds over een door u gewenst onderwerp uit de streek (geschiedenis). Informeer naar de mogelijkheden op 0599-612649 (Bert Roossien).