150 jaar Dohle

20
Sep

Foto van het winkelpand van Dohle in Musselkanaal omstreeks 1938.

Marskramers op weg naar een nieuwe toekomst

Van 20 september 2022 tot en met 3 maart 2023 staat de wisseltentoonstelling helemaal in het teken van een bekend warenhuis in de regio: Dohle. Bij Dohle was van alles te koop, van bestek tot serviesgoed en alles voor het huishouden. Menigeen zal als kind ook verlekkerd naar het aanbod aan speelgoed hebben staan kijken.

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de familie Dohle zich vanuit Duitsland in de Groningse Veenkoloniën vestigden. In 1872 komen Max en Maria Dohle met hun drie zonen en dochter in Stadskanaal aan. De Dohles zijn rondreizende marskramers en handelen in uiteenlopende waren. Als snel verplaatst die handel zich naar winkels. Deze tentoonstelling laat zien waarom Duitsers als de Dohles 150 jaar geleden naar de Veenkoloniën kwamen. En hoe zag die nieuwe toekomst in de Veenkoloniën er uit? De expositie geeft ook een beeld van de artikelen die de afgelopen 150 jaar in de winkels werden verkocht. Ook na 150 jaar zijn er nog altijd twee Dohle-winkels in Nederland te vinden: de winkel van Marleen Dohle in Musselkanaal en die van Miriam Dohle in Scheveningen.

De tentoonstelling is te bezoeken van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur. Op afspraak ook buiten deze tijden, ook in het weekend. Bespreken kan via info@streekhistorischcentrum.nl of 0599-612649.

Bij de foto: In 1936 werd aan de Marktstraat in Musselkanaal een nieuwe winkel gebouwd. Deze foto dateert van kort daarna, ca. 1938. (Collectie familie Dohle).

Stadskanaal-Noord in beeld

02
Okt

Zondagmiddagactiviteiten  gaan weer van start

Op zondag 2 oktober starten de zondagmiddagactiviteiten van het Streekhistorisch Centrum (SHC) weer. In aanloop op de geplande verhuizing van het SHC naar de bibliotheek, vinden deze activiteiten ook daar plaats. Hier kan iedereen ruim zitten, is voldoende ventilatie en bovendien is er voldoende parkeergelegenheid. Het nieuwe programma is weer een afwisseling van presentaties uit het archief van het SHC, lezingen door deskundige sprekers, met geschiedenis, literatuur en ook muziek.

Traditioneel doet de eigen historicus van het SHC, Bert Roossien, de aftrap van het programma. Hij maakte voor deze voorstelling een keuze uit de omvangrijke fotocollectie met als thema deze keer Stadskanaal-Noord.

Dit gedeelte van Stadskanaal, dat deel uitmaakte van de voormalige gemeente Wildervank, werd in 1969 samengevoegd met de vroegere gemeente Onstwedde waardoor de nieuwe gemeente Stadskanaal ontstond. Stadskanaal-Noord is het oudste gedeelte van de plaats Stadskanaal: de eerste bewoners  vestigden zich hier in 1787 en in het begin van de negentiende eeuw bouwde men hier de eerste kerk (N.H. Kerk Semsstraat)  en school (voormalige Oosterschool) van de nog jonge veenkolonie. Bij de twee sluizen ontstonden winkeltjes en werkplaatsen en de naam Scheepswerfkade/straat verwijst nog naar de scheepsbouw die hier tot in de twintigste eeuw van belang was. Uiteraard zijn er ook beelden te zien van de particuliere begraafplaats van de vervenersfamilie Uniken (waarover op zondag 16 oktober een lezing op het programma staat), de meubelfabriek van Knigge en de fraaie woon- en winkelpanden aan de Handelsstraat dat vanaf 1905 – met de bouw van het nabijgelegen treinstation – tot ca. 1960 als het winkelhart van Stadskanaal werd beschouwd.

De voorstelling begint op zondag 2 oktober om 14.30 uur. Het bijwonen van de voorstelling kost 4,50 (inclusief koffie/thee). Donateurs van het Streekhistorisch Centrum betalen € 1,50. Reserveren kan via 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl. De bibliotheek is te vinden aan de Continentenlaan 2, 9501 DG te Stadskanaal.

Het complete programma staat binnenkort op www.streekhistorischcentrum.nl en donateurs krijgen het programmaboekje thuisgestuurd.

Bij de foto: De Scheepswerfkade in Stadskanaal-Noord werd genoemd naar de vele aanwezige scheepswerven. 1924. Collectie SHC.

 

Zondagmiddagprogramma

29
Sep

de omslag van het programmaboekje 2022-2023

Klik hier voor het programmaboekje van 2022-23!

Bijna altijd wat te doen: Lezingen en presentaties van het Streekhistorisch Centrum op zondagmiddag.

Geïnteresseerd in de geschiedenis van de streek, hou je van oude foto’s kijken of misschien meer in poëzie en literatuur? Het zondagmiddagprogramma bevat activiteiten voor elk wat wils. De activiteiten vinden plaats in de bibliotheek van Stadskanaal, Continentenlaan 2, 9501 DG Stadskanaal. Ze beginnen altijd om 14.30 uur, de zaal gaat om 14.00 uur open.

Om te reserveren, mail naar info@streekhistorischcentrum.nl.

Onder Vuur II: de opmaat naar 1672

16
Jun

t/m 30 oktober in SHC de Oude Stelmakerij in Sellingen:

Expositie over Bommen Berend en de Eerste Münsterse oorlog

350 jaar geleden, in 1672, verklaarden Engeland, Frankrijk, en de bisschoppen van Keulen en Münster de Nederlandse Republiek de oorlog. Het jaar gaat de geschiedenis in als Het Rampjaar en de historische gebeurtenissen worden nu landelijk op veel locaties herdacht. In de provincie Groningen wordt daarbij vooral stil gestaan bij de herdenking van Groningens Ontzet (zie ook GO350). Het Streekhistorisch Centrum haakt daarbij aan met een expositie in haar dependance, SHC de Oude Stelmakerij in Sellingen.

De tentoonstelling belicht de persoon van Bommen Berend in diverse aspecten, als vorst, bisschop maar ook als mens. Deze bisschop van Münster, Bernard von Galen, viel in 1672 met een groot leger Oost-Nederland binnen en belegerde de stad Groningen met zwaar geschut, waardoor hij bekend is geworden als Bommen Berend. Wat minder bekend is, is dat 7 jaar eerder deze kerkvorst al een eerste militaire poging ondernam om het oosten van Nederland aan zich te onderwerpen. Ondanks de schaal van de oorlog en de impact ervan op het oosten van Nederland en speciaal Groningen, geldt deze Eerste Münsterse Oorlog als een bijna vergeten geschiedenis. Nu, met de herdenking van de gebeurtenissen van 1672 – met name de aanval op en belegering van de stad Groningen door Bommen Berend –  wordt ook deze eerdere militaire veldtocht van de Bisschop van Münster nog eens voor het voetlicht gehaald.

De tentoonstelling Onder Vuur over Bommen Berend, werd door het MOW op basis van onderzoek van Tjarko van Dijk in 2015 ontwikkeld.

De expositie is gratis te bezoeken van donderdag tot en met zaterdag van 10.00-16.00 uur en op zondag van 13.00-16.00 uur.

Spotprent van Bommen Berend als varken

Naar aanleiding van de oorlog verschenen er destijds vele spotprenten over de bisschop van Münster, zoals ook dit portret uit 1672. Bij omkering toont deze prent de kop van een varken. Collectie Rijksmuseum RP-P-OB-77.052.

Beeldpresentatie Oude auto’s in het straatbeeld

07
Maa

De startdia van de livestream over oude auto's in het straatbeeld door Bert Roossien op Facebook

Op 7 maart 2021 was via Facebook een livestream te zien waarin Bert Roossien foto’s uit het archief van het SHC toonde. Het thema was ‘oude auto’s in het straatbeeld’. Via deze link is de presentatie nog steeds terug te kijken.

Permanent


Altijd te zien in het SHC:

Winkeltje bij de sluis in de permanente tentoonstelling

De permanente tentoonstelling Schets van de Kanaalstreek; over de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal en omgeving. Met het nostalgische ‘winkeltje bij de sluis’, het kabinet vol linnengoed en de meubels van Knicos in de serre.

In SHC de Oude Stelmakerij:

SHC de Oude Stelmakerij is in de wintermaanden gesloten. Bezoek op afspraak is wel mogelijk via 0599-612649.

Vanaf Pasen 2022 zijn we weer geopend.

Voorstelling op maat
Voor groepen verzorgen wij ook voorstellingen op maat. Dat kan nu voor groepen tot max. 10 personen in Huize ter Marse  maar ook op een door u gewenste locatie, steeds over een door u gewenst onderwerp uit de streek (geschiedenis). Informeer naar de mogelijkheden op 0599-612649 (Bert Roossien).