Bestuursleden gezocht

Bestuur en directeur van het SHC door Jaap Kok

Het Streekhistorisch Centrum is een museum met archief over de geschiedenis van de Kanaalstreek en Westerwolde. Het is (nu nog) gevestigd in Huize ter Marse, een rijksmonument uit 1884 in Stadskanaal. We staan aan de vooravond van een ingrijpende verandering: Er zijn vergevorderde plannen om het Streekhistorisch Centrum onder te brengen in ’t Kofschip, het gebouw waarin ook de bibliotheek is gehuisvest. Het SHC en de bibliotheek hebben elkaar gevonden in hun gezamenlijke doelstelling de bewoners van de Kanaalstreek en omstreken een totaalpakket te bieden aan informatie, educatie, ontspanning en vooral verrijking. Op een uitnodigende manier kunnen bezoekers op de begane grond van ‘t Kofschip kennisnemen van het verhaal van de Kanaalstreek door middel van wisselende exposities, geïntegreerd in de presentatie en informatie die de bibliotheek te bieden heeft.

Het Streekhistorisch Centrum heeft ook een dependance in Sellingen, SHC de Oude Stelmakerij. Daar vertellen we het verhaal van Westerwolde en het is tevens een toeristisch informatiepunt.

 

In het bestuur van de Stichting Streekhistorisch Centrum (SHC) zijn twee vacatures ontstaan, doordat de zittingstermijn van de huidige bestuursleden binnenkort eindigt. Wij zijn op zoek naar een nieuwe

 

Penningmeester

en een

Lid van het bestuur

 

Wat verwachten wij van een lid van het bestuur?

Een bestuurslid van het Streekhistorisch Centrum:

  • is betrokken bij en heeft belangstelling voor de activiteiten van het SHC in de breedste zin van het woord;
  • heeft affiniteit met (de geschiedenis van) de Kanaalstreek en Westerwolde, het werkgebied van het SHC;
  • is een teamspeler die effectief kan communiceren, met een balans tussen kritisch tegenspel en steunend samenwerken;
  • fungeert als klankbord voor de directeur en andere bestuursleden;
  • levert een bijdrage aan de doelstellingen van de stichting, is daarin integer en vermijd belangenverstrengeling;
  • wil een actieve bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de stichting;
  • bezit bestuurlijke en toezichthoudende kwaliteiten.

Van de penningmeester vragen wij daarnaast:

  • Een financiële achtergrond;
  • Boekhoudkundig inzicht;
  • Ervaring met de controle van jaarrekeningen en opstellen van begrotingen;

Welke tijdsinzet vragen we van een lid van het bestuur?

Het bestuur en de directeur vergaderen minimaal 6 keer per jaar, in de avond. De stukken voor iedere vergadering vragen een gemiddelde leestijd van 2 uur. Gedurende het jaar bezoeken bestuursleden één of meer activiteiten van het SHC en bijeenkomsten van/voor het personeel dan wel donateurs. Daarnaast kan het voorkomen, dat van bestuursleden extra tijd wordt gevraagd ter ondersteuning van werkzaamheden van de directeur.

 

Wat bieden wij?

Het bestuurslidmaatschap van Stichting Streekhistorisch Centrum is een onbezoldigde functie. Gemaakte onkosten kunnen na overleg worden vergoed. De zittingstermijn van een bestuurslid is vier jaar met de mogelijkheid voor verlening met nog eens vier jaar.

Bestuursleden ontvangen gratis drie maal per jaar ons tijdschrift Veerten en gratis entree tot de zondagmiddagactiviteiten.

 

Interesse om het bestuur van de stichting te versterken?

Neem contact op met Helen Kämink, directeur van het Streekhistorisch Centrum. U kunt haar bereiken op het telefoonnummer (0599) 612649 of stuur ons een mail.

 

Wilt u eerst nog meer informatie?

Kijk dan hier  op onze website. Hier vindt u o.a. ons meest recente jaarverslag. Gedetailleerde financiële cijfers en ons projectplan ‘Metamorfose van het SHC’ verstrekken wij na een kennismakingsgesprek.