Tentoonstelling ‘Het Stadskanaalster Achterhuis’

Tentoonstelling is verlengd tot en met 6 mei 2022!

In de expositieruimte van het Streekhistorisch Centrum is de tentoonstelling ‘Het Stadskanaalster Achterhuis’ te zien. Hier wordt het verhaal verteld over Willem en Hindertje Drenth. Samen met hun dochters Lammie en Fennie boden zij  vanaf de zomer van 1942 onderdak  aan zestien onderduikers. Dertien van hen waren van Joodse afkomst. Allen hebben de oorlog overleefd.

In de tentoonstelling staat o.a. een maquette van het huis aan de Krommewijk. Samen met een plattegrond van het huis laat die zien hoe de familie met hun onderduikers woonden en hoe weinig ruimte ze tot hun beschikking hadden. Heel bijzonder is ook de tentoongestelde Yad Vashem-medaille. Dit is de hoogste onderscheiding die de Israëlische ambassade uitreikt. Hindertje Drenth kreeg die in 1979 (en Willem postuum) voor hun hulp aan joden gedurende de Holocaust. Twee Poesiealbums, één van Lammie en één van haar schoolvriendin Martha Speelman die in elkaars album schreven, maken tastbaar hoezeer het leven aan het begin van de oorlog voor kinderen nog gewoon doorging. Toen Lammie in 1943 tijdelijk als dekmantel op het NSB-kantoor ging werken, raakte ze haar vriendinnen allemaal kwijt.

De tentoonstelling is ingericht naar aanleiding van de onthulling van Monument21 op de plek waar het huis van de familie Drenth stond, aan de Barkelazathe te Stadskanaal. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 8 mei 2022.

Foto: Kort na de bevrijding, op 8 mei 1945 trouwde Lammie Drenth met onderduiker Bennie Kosses. Veel van de onderduikers waren hier nog bij, voor ze ieder weer hun weg gingen.

Klik hier voor meer informatie over Monument21.