Slotavond Verhalencafé’s ‘VanHier’, de wortels van een Veenkoloniaal

Verhalencafés ‘De wortels van een Veenkoloniaal’.

Oude Pekela: 18-4,  slotavond in Stadskanaal: 7-5.

Museum aan de A (Groningen) en theaterproject Gronings Vuur zijn de initiatiefnemers van een zoektocht naar verhalen over het geworteld zijn in de Veenkoloniën. ,,Heb jij familieverhalen en wil je die met ons delen? Denk aan een verhaal over een opa die veenarbeider was, over een sterke voormoeder of over een voorouder die misschien wel van ver naar de Veenkoloniën kwam. Kom dan langs bij het gezellige café. Iedereen is welkom, ook als je alleen wilt luisteren”, zegt Sanne Meijer van Museum aan de A.

Vanhier

De verhalencafés passen naadloos in de randprogrammering van de Gronings Vuur-productie Vanhier, die 24, 25 en 26 mei te zien en horen is op drie locaties in de Veenkoloniën. ,,We hebben drie verschillende voorstellingen, met één rode draad: ze gaan over de trots en hartstocht van de Veenkoloniën. Over de mensen die naar hier gekomen zijn, soms weer vertrekken en over wie blijven. Die onderwerpen komen ook terug in de verhalencafés”, aldus Gea Smidt, artistiek leider van Gronings Vuur.

Wanneer en waar?

Donderdag 18 april: bij Siep&Co, Oude Pekela

Dinsdag 7 mei: Slotavond met zelf familieonderzoek doen, Bibliotheek Stadskanaal, Continentenlaan 2.

Genealogische Vereniging

Na de verhalencafés duiken experts van de Nederlandse Genealogische Vereniging de archieven in. Ze onderzoeken archiefbronnen en werken een aantal familielijnen uit. Op 7 mei laten ze zien hoe je zelf kunt uitvinden wie de mensen in jouw familieverhalen zijn geweest en waar hún voorouders vandaan kwamen. Je krijgt tips bij het doen van familieonderzoek. Het wordt een interessante avond over mensen die naar hier gekomen zijn, soms weer vertrokken en over anderen die gebleven zijn.

Samenwerking

Het reizende verhalencafé De wortels van een Veenkoloniaal is een samenwerking van Museum aan de A, de Nederlandse Genealogische Vereniging en Gronings Vuur. Het is onderdeel van het randprogramma van Vanhier.

Voor meer informatie: website van Gronings Vuur