Kanaalst(r)eekjes

Een quilt met een foto van Huize ter Marse erin verwerkt gemaakt door Ina Koops

Foto’s verwerkt in quilts

Van 10 maart tot en met 9 juni 2023 staat de wisseltentoonstelling helemaal in het teken van quilts. Er worden 25 quilts die geïnspireerd zijn op gebouwen in de Kanaalstreek geëxposeerd die zijn gemaakt door Jantje Kupers-De Roo en haar cursisten.

Jantje Kupers-De Roo uit Stadskanaal geeft al jaren les in handwerktechnieken aan vele groepen in Zuidoost-Groningen. Veel bekendheid kreeg ze met haar quilts die gemaakt zijn van oud beddengoed dat vroeger in bedsteden werd gebruikt.

Voor deze nieuwe expositie kregen haar cursisten de opdracht om een of meerdere foto’s van bekende gebouwen in Stadskanaal in een quilt van 50 x 50 centimeter te verwerken. Dit gaat op een speciale manier: met een door Jantje zelf bedachte techniek wordt de afbeelding van de papieren achtergrond van de foto los geweekt. De zo ontstane dunne afbeelding op de overgebleven laag kan vervolgens in het textiel verwerkt worden. Door kleuren en patronen van de stoffen met de foto te combineren, ontstonden de meest fantasievolle nieuwe landschappen. Deze werken worden tentoongesteld in Huisje Manning, de expositieruimte van het Streekhistorisch Centrum. Bij de expositie verschijnt een boekje waarin alle quilts staan afgebeeld.

De tentoonstelling is te bezoeken van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur. Op afspraak ook buiten deze tijden, ook in het weekend. Bespreken kan via info@streekhistorischcentrum.nl of 0599-612649.

Bij de foto: Een quilt met een foto erin verwerkt van Huize ter Marse, gemaakt door Ina Koops.