150 jaar Dohle

Foto van het winkelpand van Dohle in Musselkanaal omstreeks 1938.

Marskramers op weg naar een nieuwe toekomst

Van 20 september 2022 tot en met 3 maart 2023 staat de wisseltentoonstelling helemaal in het teken van een bekend warenhuis in de regio: Dohle. Bij Dohle was van alles te koop, van bestek tot serviesgoed en alles voor het huishouden. Menigeen zal als kind ook verlekkerd naar het aanbod aan speelgoed hebben staan kijken.

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de familie Dohle zich vanuit Duitsland in de Groningse Veenkoloniën vestigden. In 1872 komen Max en Maria Dohle met hun drie zonen en dochter in Stadskanaal aan. De Dohles zijn rondreizende marskramers en handelen in uiteenlopende waren. Als snel verplaatst die handel zich naar winkels. Deze tentoonstelling laat zien waarom Duitsers als de Dohles 150 jaar geleden naar de Veenkoloniën kwamen. En hoe zag die nieuwe toekomst in de Veenkoloniën er uit? De expositie geeft ook een beeld van de artikelen die de afgelopen 150 jaar in de winkels werden verkocht. Ook na 150 jaar zijn er nog altijd twee Dohle-winkels in Nederland te vinden: de winkel van Marleen Dohle in Musselkanaal en die van Miriam Dohle in Scheveningen.

De tentoonstelling is te bezoeken van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur. Op afspraak ook buiten deze tijden, ook in het weekend. Bespreken kan via info@streekhistorischcentrum.nl of 0599-612649.

Bij de foto: In 1936 werd aan de Marktstraat in Musselkanaal een nieuwe winkel gebouwd. Deze foto dateert van kort daarna, ca. 1938. (Collectie familie Dohle).